Pád střechy v České Třebové: Kdo ohrozil život 80 dětí? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Pád střechy v České Třebové: Kdo ohrozil život 80 dětí?

Fotografie
Fotografie (internal)

Co mohlo za zřícení sportovní haly v České Třebové? To se nyní snaží zjistit odborníci. Na vině podle nich mohly být chyby při stavbě.

Změny v projektu na poslední chvíli, vada materiálu, špatně lepené spoje, nebo málo šroubů v konstrukci. To všechno mohlo být podle expertů důvodem zřícení nové sportovní haly v České Třebové. „Zatím jde ale jenom o spekulace,“ vysvětlil Michal Votřel z odboru majetku, stavebního řádu a investic Pardubického kraje. Odborníci už vyloučili, že by střecha spadla kvůli sněhu.

Stavbu haly provázely i změny v projektu na poslední chvíli. „Když se dělal geologický průzkum podloží, tak se zjistilo, že je v jiném stavu, než s jakým se počítalo. Proto se z důvodu bezpečnosti dělala změna v uspořádání železobetonových sloupů. Nedomnívám se však, že by toto mělo vliv na statiku a bylo to příčinou havárie,“ uvedl Vostřel.



Utekli na poslední chvíli
V tělocvičně probíhal florbalový turnaj 80 hráčů ve věku 15 až 17. Ti poté, co slyšeli praskání dřeva, sprintovali z hrací plochy. Zachránili si tím život, střecha se během 30 vteřin úplně propadla. Při útěku se tři mladíci lehce zranili. Dramatické scény mohli vidět lidé v přímém přenosu, zápasy se totiž na internetu vysílaly živě.

Hejtman nařídil vyšetřování
Halu za 58 milionů měl slavnostně otevřít hejtman Pardubického kraje Martin Netolický (ČSSD). Ten nakonec místo přestřihnutí pásky nařídil okamžité vyšetření příčin havárie. V případu zatím nepadlo ani žádné obvinění. „Zahájili jsme úkony trestního řízení, ale právní kvalifikace zatím nebyla stanovena,“ uvedla policejní mluvčí Lenka Vilímková.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.