Boeing smetl 15 domů: Snídali, když přilétla smrt! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Boeing smetl 15 domů: Snídali, když přilétla smrt!

Z jednoho domu ješět čouhá ocas letadla.
Z jednoho domu ješět čouhá ocas letadla. (Foto EPA, ČTK)

Někteří ještě spali, jiní už snídali, když jejich domky blízko letiště u kyrgyzského Biškeku doslova rozerval a zapálil padající Boeing 747. Turecké nákladní letadlo se včera ráno zřítilo při pokusu o přistání. Zahynulo 37 lidí, většinou obyvatel vesnice, na kterou stroj dopadl. Mezi mrtvými je i šest dětí.

Stroj společnosti ACT Airlines přeletěl přistávací dráhu, trupem zavadil o val ohrazující letiště a dopadl na příměstskou chatovou osadu. Havarované letadlo tam srovnalo se zemí 15 jednopatrových stavení a desítky dalších poškodilo. Havárii zřejmě způsobila chyba posádky. „Předběžné zjištění poukazují na fakt, že se mohlo jednat o chybu pilota,“ sdělil místopředseda vlády Muhammetkaly Abulgaziev. Spekuluje se také o  mlze, ale podle řídící věže na letišti byly povětrnostní podmínky normální.

37 obětí
Podle mluvčího kyrgyzské vlády při katastrofě zemřelo nejméně 37 lidí, včetně pětičlenné posádky letadla. Dalších 11 lidí bojuje o život. Boeing 747 letěl na trase z Hongkongu do Istanbulu a v Kyrgyzstánu měl naplánováno jen mezipřistání. Na místě pádu letadla stále pracují záchranáři a hasiči.  

„Letadlo zabilo celé rodiny. Z domů nic nezůstalo, mnozí ještě spali,“ řekl jeden ze svědků neštěstí.

Hroutily se nás zdi
„Probudilo mě jasné, červené světlo venku. Nechápala jsem, co se děje. Ukázalo se, že strop a zdi se na nás hroutily. Byla jsem hrozně vyděšená, ale dokázala jsem synovi zakrýt obličej tak, aby na něj nepadala suť,“ uvedla zraněná obyvatelka zasažených domů Baktygul Kurbatovová.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.