Tip na výlet, když je na Hluboké fronta u pokladny... Dobrý konec pro Rudolec? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Tip na výlet, když je na Hluboké fronta u pokladny... Dobrý konec pro Rudolec?

Rudolec musí o svoji krásu ještě bojovat...
Rudolec musí o svoji krásu ještě bojovat... (Foto Aha! – David Malík, http://www.zamek-ceskyrudolec.cz/)

„To jste vybombardovali Hlubokou?“ divili se přátelé, když jsem ukázala fotku z místa naší reportáže. Pravda, zámek Český Rudolec vypadá jako slavná Hluboká nad Vltavou. Ale po náletu! Málo známý, menší, neduživý bráška, osmdesát kilometrů na východ od slavného romantického zámku, si prošel martyriem. Teď se snad ale blýská na lepší časy...

Od rozkvětu ve 14. století, přestavbu v tudorovské neogotice, která dala sídlu příbuznou podobu Hluboké až po naprostou neúctu a devastaci. Ovšem nyní zámku kynou lepší časy, má nové majitele, opravy jsou v plném proudu. Ovšem po pořádku…

PRVNÍ ANANAS
Nejdříve měla stavba podobu gotické tvrze s vodním příkopem a majitelé se prodejem či děděním rychle střídali. V 17. století byla usedlost přestavěna na renesanční zámek, ke kterému přibyl i skleník, park, pivovar a lihovar. V oranžerii byl později dokonce vypěstován první ananas v Evropě! Následovala ještě barokní úprava a v roce 1856 prodej majoru ženijního vojska Michaelu Angelu Ritter von Picchioni. Tady začíná nejslavnější éra…

INSPIRACE V ITÁLII
Právě on nechal zámek po ničivém požáru v roce 1860 přestavět do současné podoby. Inspiroval se ale zámkem Miramare v italském Terstu i anglickým Windsorem (nikoli Hlubokou, která byla dokončena 1871). Picchioni nebyl požehnáním jen pro zámek, ale pro celou oblast, stavěl, investoval, zřídil například i školní nadaci.

LAZARET PRO WEHRMACHT
Počátek zkázy zámku přišel s 2. světovou válkou. Nacisté vše zabrali, rodině ale odejít nedovolili. Ze zámku se stal lazaret pro wehrmacht. Co si po konci války neodnesli Němci, vzala Rudá armáda a pak také místní nenechavci. V kronice se dokonce píše, že Rusové zámek vyplenili společně s francouzskými, italskými a jugoslávskými zajatci.


KDYŽ NEVÍTE CO S TÍM, DEJTE TO JZD…
To, co se se zámkem dělo následujících několik desítek let, je jedním slovem ostuda. Jeho využití pro ubytování zaměstnanců a brigádníků JZD provázely ještě citlivé zákroky. Z komnat vznikly pokojíky, společné sociální zařízení bylo na chodbě. Ovšem k tomu latrína v parku, plechová střecha a nulová údržba se na něm podepsaly už víc. Mezitím se zřítil přes dvě patra strop, dovnitř zatékalo, dveře i okna rozbili. V 70. letech se rozhodlo, že z opuštěné budovy se stane domov důchodců. Jak ale roky plynuly, k žádným opravám nedocházelo a zůstalo jen u řečí. Projevilo o něj zájem několik organizací, v roce 1988 byl nakonec převeden do majetku JZD Chýně.

ZÁCHRANA? MALÁ HLUBOKÁ
Revoluce žádné zlepšení také nepřinesla, restituční spory znemožnily s ním jakkoliv důstojně nakládat, různí vlastníci vždy zasáhli po svém, vybouraly se příčky, opět padly stropy. V roce 2008 byla stavba dokonce zapsána do seznamu nejohroženějších památek České republiky. K prodeji ho nabízely i realitní kanceláře, celý areál za 10,5 milionu korun.

Spása přišla s odkupem společnosti Malá Hluboká. Partě nadšenců areál učaroval a rozhodli se ho koupit tak, jak by se to Picchionimu líbilo. Se zámkem nemají žádné megalomanské plány, chtějí mu jen navrátit původní krásu a zastavit zkázu. Nechali opravit věž, upravují interiéry osekané na cihlu, vrátili střechu. Vyšli vstříc i turistům, v budově provází kastelán, který historii zámku přiblíží i bez klasické podoby a vybavení. Snad se záchranu podaří dovést do zdárného konce a architektonický skvost, který nemá ve středu Evropy obdoby, bude mít právo na důstojnou existenci.

Obchází tady duch mrtvé dívky
Jako správný zámek má i Český Rudolec svého ducha, který se čas od času zjeví. Podle svědků i kastelána, který zde provází, se jedná o holčičku v bílých šatech. Je to duše čtyřleté Picchioniho dcery Johanny, která zde zemřela v roce 1856. Traduje se, že to bylo právě při požáru, k tomu ovšem došlo až o čtyři roky později.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.