Přilétá George Bush! Nejmocnější muž světa, vyléčený alkoholik a prezident brebta... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Přilétá George Bush! Nejmocnější muž světa, vyléčený alkoholik a prezident brebta...

Rozvětvená rodina Bushových se takto nechala vyfotografovat v Červeném pokoji Bílého domu ve Washingtonu.
Rozvětvená rodina Bushových se takto nechala vyfotografovat v Červeném pokoji Bílého domu ve Washingtonu.  (: Profimedia.cz)

PRAHA – Jeho kritici tvrdí, že je nejhloupějším prezidentem v historii USA. Smějí se mu, že si plete názvy států a komolí slova. A s oblibou citují údajnou zprávu vědců z institutu ve Scrantonu, kteří mu prý naměřili IQ 91, což je o čtyři body méně, než měla gorila Koko, nejinteligentnější opice světa.

Jeho kritici tvrdí, že je nejhloupějším prezidentem v historii USA. Smějí se mu, že si plete názvy států a komolí slova. A s oblibou citují údajnou zprávu vědců z institutu ve Scrantonu, kteří mu prý naměřili IQ 91, což je o čtyři body méně, než měla gorila Koko, nejinteligentnější opice světa. Jistě, George Bush (60) možná není žádný Albert Einstein (IQ 165). Na druhé straně – Albert Einstein nebyl dvakrát za sebou zvolen prezidentem USA. A skutečně si někdo myslí, že by pologramotný trouba mohl absolvovat prestižní univerzity v Yale a na Harvardu, byť s průměrnými výsledky? Opravdu věříte, že se člověk s inteligencí nižší než gorila může stát nejmocnějším mužem světa…? Už pozítří, v pondělí večer, dorazí George Walker Bush, 43. prezident USA, svým letadlem Air Force One na dva dny do Prahy. Hlavně proto, aby zde vyjednával o umístění americké radarové základny. V Česku byl už v roce 2002, kdy se v Praze zúčastnil Summitu NATO. Tentokrát ho ale na cestě bude doprovázet i jeho manželka Laura (60).

Právě Laura, bývalá učitelka a knihovnice, ho v jeho čtyřiceti letech vytáhla z bahna alkoholu, když mu dala definitivně nůž na krk: „Buď já, nebo Jim Beam!“ A George, který kdysi na univerzitě vymetal denně mejdany, honil holky a dokonce šňupal kokain, ze dne na den přestal pít. Neuvěřitelná vůle a disciplína mu pak pomohly ještě nesčetněkrát. Stejně jako lidové charisma »chlapíka od vedle« a tvrdého šerifa z Texasu, který nejde pro ránu daleko. Když po 11. září 2001, ničivém teroristickém útoku na newyorské věže, praštil do stolu a zvolal: „Najdeme ty, kteří to spáchali, a vykouříme je z jejich děr!“, stal se rázem v očích prostých Američanů jedním z největších prezidentů USA v historii, ať už před tím nebo potom udělal jakékoliv chyby.

Zároveň ale dokázal rozdělit Ameriku jako málokdo před ním. Hollywoodské hvězdy (s výjimkou Arnolda Schwarzeneggera a zpěvačky Britney Spears), intelektuálové, ba dokonce i finančníci ho nesnášejí, pro obyčejné Američany se stal Texasanem, který myslí a hlavně mluví jako oni. Rázně a jednoduše, občas i sprostě. Není povýšený a umí jednat s lidmi. Je bezprostřední. I záliby má lidové. Rodina nade vše, víkendy v kovbojském klobouku a džínách na rozlehlém rodinném ranči Prarie Chapel u texaského Waca, grilování, rybaření, baseball, golf a jízda na koni. Každou neděli do kostela. Po ránu běhá a cvičí, obdivuje velikost Ameriky, mluví o Bohu a mazlí se se svým psem. A umí si dělat legraci sám ze sebe. Když se před lety v Bílém domě u televize skoro udusil preclíkem, rozdal pak druhý den v letounu Air Force One novinářům obrovský balík preclíků s varováním: »Před požitím řádně rozžvýkat.«

I v tom je jeho velikost – z nedostatku udělat přednost. Ví o sobě, že při projevech dělá chyby nejen ve faktech a že často nemluví ani správně anglicky. I to ale dokáže využít ve svůj prospěch. Třeba když se setkal s hollywoodským silákem a dnes guvernérem Kalifornie Arnoldem Schwarzeneggerem (59), původem z Rakouska. „Arni, o nás obou se říká, že neumíme anglicky. Ono je toho ale víc, co nás spojuje. Oba jsme se dobře oženili. A oba máme velký biceps.“ A celá Amerika se popadala za břicho a libovala si, jakého má za prezidenta správného chlapíka.

Původně si všichni mysleli, že se ve stopách George Bushe staršího, jeho otce a amerického prezidenta z let 1989 až 1993, vydá Georgeův mladší bratr Jeb (54). „George byl ten typ, který stráví noc před zkouškou v autě se dvěma kočkami, a když jede kolem domu, kde bydlí vzorný student, zavolá: Jebe, můžeš mi půjčit svoje poznámky?“ popsal rozdíl mezi bratry rodinný poradce. Když v roce 1994 George i Jeb kandidovali na guvernéra, první v Texasu a druhý na Floridě, Bush starší po prvních volebních průzkumech řekl: „S Jebem je to o.k. Ale bojím se o George.“ Za pár dní se ale stal George guvernérem a Jeb prohrál. George, který sám sebe tituluje »černá ovce rodiny«, se pak stal i prezidentem USA a zlomil tím rodinné prokletí, když na rozdíl od svého táty vyhrál volby i podruhé. A svět tehdy nevěřil. Jen si připomeňme ty novinové titulky... Daily Mirror (Anglie): „Jak mohlo být 59 miliónů lidí tak hloupých?“ Blikk (Maďarsko): „Další čtyři roky, další čtyři války?“ De Volkskrant (Nizozemsko): „Vítězství průměrnosti.“ Basler Zeitung (Švýcarsko): „Proti zbytku celého světa.“

Ano, to ho zřejmě vystihuje nejlépe – proti všem a vždy vítězně…

George Bush (6. 7. 1946)

  • 43. prezident USA (1. funkční období 2001 – 2005, 2. funkční období 2005 – 2009). Člen Republikánské strany.
  • Rodiče: Barbara Bushová (81) a George Herbert Walker Bush (82) 41. prezident USA v letech 1989-1993.
  • Sourozenci: Dorothy (47, vzala si demokrata), Jeb (54, republikánský guvernér Floridy), Marvin (50, nesnáší politiku) a Neil (52, neúspěšný bankéř). Sestra Robin zemřela (†4) v roce 1953 na leukémii.
  • Manželka: Laura (60), za svobodna Welchová. Vzali se v roce 1977. První dáma USA v mládí zavinila smrt svého 17letého přítele nezastavila na značce STOP a srazila se s jeho autem.

Co o něm možná nevíte…

  • Jeho pradědeček Samuel Bush byl majitelem železárny, ředitelem banky a poradcem prezidenta Herberta Hoovera. Dědeček Prescott Bush byl bankéřem na Wall Street a republikánským senátorem. Podle rodokmenu jsou Bushovi vzdáleně příbuzní i s anglickou královnou (z 12. století).
  • Jeho neteř Lauren Bush je od 17 let modelkou. Měří sice jen 169 cm, což je na manekýnku žalostně málo, přesto se stala tváří kampaně na džíny Tommy Hilfiger a má za sebou i přehlídky pro Dior i další luxusní značky.
  • Každé ráno vstává ve tři čtvrtě na šest, oblékne se přesně za 21 minut, uvaří osobně kávu a nese manželce snídani do ložnice. Sám zbožňuje sendviče s arašídovou pomazánkou. Spát chodí v deset večer.
  • Říká se, že trpí dyslexií vrozenou vadou, která způsobuje poruchy při čtení a vyslovování složitých slov.
  • Jen jednou v životě byl nucen »normálně« pracovat. Když mu bylo 26 let, vzal svého 15letého brášku Marvina na mejdan a když se v noci vraceli opilí autem, George narazil do sousedovy popelnice, kterou pak tlačil před sebou. Otec Bush vyběhl před dům a začal mu nadávat, a podroušený George zaťal pěsti a štěkl: „Chceš si to rozdat, chlap proti chlapovi?“ Otec ho pak za trest poslal do černošského ghetta v Houdsonu dělat sociálního pracovníka.
  • Za to, že sedl podnapilý za volant, mu v roce 1976 dočasně sebrali řidičák.
  • Za války ve Vietnamu sloužil v Národní gardě, do bojů se ale nezapojil.
  • Než se stal prezidentem, podnikal v ropném průmyslu a koupil profesionální baseballový tým. V roce 1994 byl zvolen guvernérem Texasu.
  • S manželkou Laurou mají dvě dcery, dvojčata Barbaru a Jennu (25).
  • Když ho chce Laura poškádlit, oslovuje jej »Bushie«. Zároveň přísně dbá na pořádek, takže nejmocnější muž planety se doma musí zouvat.
  • Jeho bezpečnost májí na starosti 2000 agentů tajné služby.
  • Jeho měsíční plat dělá v přepočtu 850 000 Kč.

Tak trošku popleta...

Americký prezident svými přebrebty svět nešetří. Jediným výrokem dokázal kdysi rozkývat i celou japonskou ekonomiku. To když po schůzce s japonským premiérem prohlásil, že se bavili o devalvaci. Burzu hned zachvátila panika, japonská měna se propadla až po pár dnech vyšlo najevo, že si Bush popletl »devalvaci« (znehodnocení měny) se slovem »deflace« (pokles cen).

Bush je v přebrebtech skutečný »mistr« a jeho úsměvné výroky se dokonce dostaly do slovníku britské angličtiny jako »bushismy«. „Bushovi odpůrci si myslí, že je hlupák,“ napsal o bushismech americký deník Boston Globe. „Jeho stoupenci s tím nesouhlasí. Tvrdí, že jen tak hloupě mluví.“

Pár jeho »perel«
  • „Naši nepřátelé jsou neustále ve střehu a vymýšlejí nové způsoby, jak poškodit Ameriku a její lid. My také.“
  • „Kdo může za vraždy? Mohou za ně vrazi.“
  • „Pokud neuspějeme, hrozí nám riziko neúspěchu.“
  • „Jsme nejvzdělanějším americkým národem na světě.“
  • „Vím, že lidské bytosti a ryby spolu mohou žít v míru.“
  • „Musíme zrušit teriéry!“ (na mysli měl obchodní bariéry)
  • „Úžasnou věcí na knihách je, že jsou v nich občas fantastické obrázky.“
  • „Páni, ta Brazílie je ale velká! A máte taky černochy?“ (v rozhovoru s brazilským prezidentem)
  • „Slibuji vám, že budu naslouchat všemu, co zde zazní, jako kdybych tu nebyl.“
  • „Mám plán na snížení státního dluhu, rychlý plán. Je tak rychlý, až se ekonomové obávají, že nám dluh za chvíli dojde.“
  • „Saddám Husajn je tvrdý chlapík, ale my ho donutíme odzbrojit, a pokud to neudělá, tak to uděláme my.“
  • „Usáma bin Ládin nemá tanky, nemá lodě, a tak musí být v jeskyních a odtud vysílat sebevražedníky.“
  • „Právě jsem potřásl rukou statečnému iráckému chlapíkovi, kterému režim Saddáma Husajna usekl ruku.“
  • „Holocaust byl nemravnou epochou naší národní historie. Tedy myslím v historii tohoto století. Ale všichni jsme žili v tomto století. Já jsem nežil v tomto století.“
  • „Dělal jsem dobrá rozhodnutí v minulosti. Dělal jsem dobrá rozhodnutí i v budoucnu.“
  • „Máme pevné závazky k Evropě, jsme součástí Evropy.“
  • „Upřímně řečeno, učitelé jsou jedinou profesí, která učí naše děti.“
  • „To není znečištění, co poškozuje naše životní prostředí. To jsou ty nečistoty v našem vzduchu a v naší vodě, které za to mohou.“
  • „Je čas, aby lidská rasa vstoupila do Sluneční soustavy.“
  • „Vím, v co věřím. A budu pokračovat ve vyslovování toho, v co věřím, a v co věřím věřím v to, že v co věřím je správné.“
  • „Na každé střílení s následkem smrti tady máme zhruba tři střílení, která neskončí smrtí. A přátelé, toto je v Americe nepřijatelné. Prostě nepřijatelné. A něco s tím musíme udělat.“
  • „Afrika je národ, který trpí neuvěřitelnou nemocí.“
  • „Neměl jsem představu, že máme tolik zbraní, ...na co je potřebujeme?“
  • „Je úžasné, že jsem vyhrál. Kandidoval jsem proti míru, prosperitě a závazkům.“
  • „Nebudu vám odpovídat ani francouzsky, ani anglicky, ani mexicky.“
  • „Nejdůležitější věcí není být guvernérem, nebo první dámou v mém případě.“
  • „To je prostě rozpočet. Má to v sobě hodně číslic.“
  • „Určitě vím, že jsem připraven na tuto práci. A pokud ne, pak tak to prostě chodí.“
  • „Myslím, že budeme souhlasit, že minulost skončila.“
  • „Nechť jsou naši přátelé udržovateli míru a tato velká země, zvaná Amerika, bude kardiostimulátory.“
  • „Obrovská většina našich dovozů ze zahraničí pochází ze zahraničí.“
  • „Myslím si, že válka je nebezpečné místo.“
  • „Svobodné národy nevyrábějí zbraně hromadného ničení!“ (Asi zapomněl, že USA jsou největším výrobcem těchto zbraní.)
  • „Domnívám se, že slabá voličská účast naznačuje, že přišlo k volbám méně lidí.“
  • „Nejsem analytik, nepřemýšlím o tom, proč dělám to, co dělám.“
  • „Ztrojnásobili jsme v této oblasti příjmy. Z necelých 50 milionů na 195 milionů.“
  • „Jsme desátí, a to je deset míst pod pozicí, na které chceme být.“ (Zřejmě chce, aby USA byly světovou nulou.)
  • „Karyn je tu také. Je to pravé texaské děvče. Stejně jako já!“
  • „Myslím, že pokud víte, v co věříte, pak je mnohem jednodušší odpovídat na otázky. Na vaši otázku nemám odpověď.“

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.