Tenhle člověk bude vařit Bushovi!
PRAHA – Jiří Král patří mezi světovou kuchařskou elitu! Proto byl požádán, aby připravil menu pro amerického prezidenta Bushe, který přijíždí do Prahy. A co se bude servírovat?
Jiří Král patří mezi světovou kuchařskou elitu! Proto byl požádán, aby připravil menu pro amerického prezidenta Bushe, který přijíždí do Prahy. A co se bude servírovat? „Bohužel o tom nesmím říct ani slovo, mám to přísně zakázané. Přišel bych kvůli tomu o místo,“ sdělil Aha! Jiří Král.
Včera proběhla kvůli jídelníčku na Pražském hradě velká porada. Na programu bylo schvalování a poslední úpravy obědového menu, které se bude podávat u příležitosti oficiální návštěvy amerického prezidenta George Bushe. Sestavením jídelníčku byli pověřeni dva lidé z nejpovolanějších – šéfkuchař Jiří Král (36) a zástupkyně šéfcukráře Silvie Sulanská (32) z kuchyně Francouzské a Plzeňské restaurace v Obecním domě v Praze.
Jiří Král je v kulinářském oboru bezkonkurenční jedničkou a s členy Národního týmu kuchařů a cukrářů, jehož je od roku 2004 kapitánem, patří dokonce mezi světovou špičku. Kuchyni vyhlášených restaurací v Obecním domě vede už osm let a že je mužem na pravém místě, dokazuje i množství zahraničních stáží a nejméně dvacet medailí z různých gastronomických soutěží.
Prezidenta pohostí Král
-
Jméno: Jiří Král (36)
-
Pozice: šéfkuchař Francouzské a Plzeňské restaurace v Obecní domě v Praze. Absolvent gastronomického učiliště U Krbu v Praze, praxe a stáže strávil v Paříži, Německu, Švýcarsku, Skotsku, Norsku, Itálii i v Indonésii.
-
Největší domácí úspěch: V roce 1996 získal titul Kuchař roku ČR.
-
Největší profesní úspěch: Je členem celorepublikového představenstva Asociace kuchařů a cukrářů ČR ve funkci šéfa soutěžní sekce, zároveň je kapitánem Národního týmu kuchařů a cukrářů. Z nekonečného výčtu domácích i mezinárodních ocenění, která získal, stojí za zmínku zlato a stříbro ze Stuttgartu, Lucemburku, Basileje, Erfurtu a Singapuru. V roce 2005 získal zlato i stříbro na World Culinary Grand Prix ScotHot Glasgow. Z letošního mistrovství světa v Chicagu přivezl dvě stříbra a dva bronzy.
-
Záliby: Rád poznává nové země, obzvlášť ze sedla svého silného motocyklu. Je ženatý, má syna Davida a psa Rikiho.
-
Co má vůbec nejraději: Dobrou svíčkovou nebo čerstvou rybu.
-
Co by připravil za superpokrm za 15 minut: Carpaccio z čerstvé ryby. Carpaccio je lehký, delikatesní italský pokrm připravený ze syrového masa.
-
Co by uvařil za superpokrm za dvě hodiny: kohouta na víně.
-
Oblíbená polévka: Tom yam – thajská polévka s kuřetem nebo krevetami.
-
Oblíbený studený předkrm: Carpaccio z tygřích krevet na bylinkovém oleji s jarním česnekem a chilli.
-
Oblíbený teplý předkrm: Husí játra na grilu s pečenými jablky a koňakovým vývarem.
-
Oblíbené hlavní jídlo: Jehněčí kotlety pečené na rozmarýnu se zeleninovou ratatují a gratinovaným bramborem .
-
Oblíbený dezert: Lesní ovoce gratinované pod šampaňským sabaionem (originální lahodný pěnový krém původem z Francie) s kuličkou jahodového sorbetu (vodová zmrzlina ochucená vínem).
Dorty má na starostiSilvie Sulanská (32)
Cukrářkou se vyučila v pražském učilišti U Krbu a vystudovala potravinářskou průmyslovku. První cukrářské úspěchy slavila už v osmnácti letech, kdy na soutěži Cukrář roku získala třetí místo. V roce 1996 se účastnila soutěže Gastro Hradec, kde získala titul absolutního vítěze. Úspěch zopakovala i o tři roky později. Na základě prvního vítězství přišla nabídka ke spolupráci v restauraci Flambé v Praze. A odtud její cesta vedla do národního reprezentačního týmu a na cukrářské soutěže ve Stuttgartu, Lucembursku a řadu domácích kulinářských zápolení. Dvakrát získala jako jeho členka zlato.
V současné době zastupuje šéfcukráře v restauracích Obecního domu v Praze. Žije v Mnichovicích u Prahy.