Poklad vyryla divoká prasata! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

Poklad vyryla divoká prasata!

Celkem se našlo 521 stříbrných pražských grošů.
Celkem se našlo 521 stříbrných pražských grošů. (Foto Aha! – Kateřina Moravcová)

Řádění divokých prasat může být i užitečné. Právě díky němu totiž našel Petr Hudec u lesní cesty na Rokycansku poklad ohromné historické hodnoty.

Najít poklad by chtěl každý, štěstí se ale usměje jen na někoho. „Byla to opravdu náhoda. Šel jsem na procházku do lesa. U cesty byla čerstvě rozrytá hlína od divočáků a v ní leželo několik mincí. Jelikož mám kamaráda, který pracuje v muzeu, zavolal jsem a on ihned přijel,“ vypráví nálezce Petr Hudec.

V době husitů
S jeho kamarádem přijel i tým archeologů, který místo důkladně prohledal a našel i nádobu se zbytkem mincí. „V keramickém džbánu bylo uschováno celkem 519 kusů pražských grošů a dvě drobné mince. Předběžně se zdá, že se jedná o mince ražené v době Václava IV., nelze ale vyloučit ani starší ražbu za jeho otce Karla IV.,“ říká ředitel muzea František Frýda. Mince byly podle jeho slov uloženy do země v době husitských válek, a to na počátku 15.století. Hodnotu nálezu musí experti vyčíslit, půjde nejspíš o miliony korun.


Víte, že...
...Václav IV. vládl v letech 1378 až 1419?  

Byl za to dům
Za 521 grošů si na počátku 15.století mohl majitel koupit třeba malý dům na předměstí. Týdenní výdělek tesaře se v té době pohyboval do 20 grošů. Za 24 až 48 grošů se dala pořídit kráva.
Petr Hudec našel stříbrné groše v lese u cesty.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.