Vynalezl unikátní prut, a dostal jen 10 tisíc! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Vynalezl unikátní prut, a dostal jen 10 tisíc!

Tomáš Nezval se svým vynálezem.
Tomáš Nezval se svým vynálezem. (: ČTK)

BRNO – Student Tomáš Nezval, který sestrojil automatický rybářský prut a uspěl s ním na soutěži ve Spojených státech, od brněnské techniky získá stipendium rektora ve výši 10 tisíc korun a také stipendium děkana.

Student Tomáš Nezval, který sestrojil automatický rybářský prut a uspěl s ním na soutěži ve Spojených státech, od brněnské techniky získá stipendium rektora ve výši 10 tisíc korun a také stipendium děkana. Zároveň se bude podílet na výzkumných projektech.

Nezval, který nyní studuje na technice v prvním ročníku, vynalezl automatický prut pro svého strýce rybáře. Automat slouží pro lov v zimě. Rybářský prut je připojený na motor, který s ním hýbá, a pohyb se přenáší na návnadu spuštěnou dírou v ledu do vody. Neustálé hýbání prutem, které je nutné, aby ryby pod hladinou na návnadu reagovaly, je ale pro lovce namáhavé. Proto Nezval sestrojil zařízení, které by zimní rybaření strýci usnadnilo.

Součástí přístroje jsou dva mikropočítače. Sledují, zda se na návnadu nechytila ryba, a když ano, přístroj ji sám zasekne a vytáhne nad hladinu. Rybář se od automatu může vzdálit a práci robota sledovat na přenosném monitoru až do vzdálenosti sto metrů.

Soutěže na veletrhu Intel ISEF, v níž Nezval získal se svým Robofischerem třetí cenu, se účastnilo 1500 mladých vědců z 51 zemí světa.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.