Meteorologové: Hrozí sněhové jazyky! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Meteorologové: Hrozí sněhové jazyky!

Závěje u obce Hosov se přelévají na silnici, zásněžky odpočívají složené za jedním ze stromů.
Závěje u obce Hosov se přelévají na silnici, zásněžky odpočívají složené za jedním ze stromů. (Foto Aha! – Jiří Čada)

Česko zasypává další příděl sněhu, během dneška by mělo připadnout v nížinách kolem pěti, na horách až 30 centimetrů. Meteorologové varují před sněhovými jazyky. Zásněžky, které mají zabránit navátí sněhu na silnice, často leží ladem.

„V kombinaci čerstvého větru a sněžení se budou postupně místy, zejména v polohách nad 400 metrů, tvořit sněhové jazyky, na horách i závěje,“ varuje Český hydrometeorologický ústav.

Nedaleko Hosova na Jihlavsku přetékaly několikametrové sněhové závěje na silnici už včera. Dřevěné ochranné zásněžky přitom odpočívají hned vedle na hromadách. „Instalaci sněhových zábran nám v těch místech nepovolil na poli zemědělec, který na nich v sousedství silnice hospodaří,“ uvedl ředitel krajských silničářů Jan Míka. Zemědělec tvrdí, že na poli zůstává za rozestavěnými zásněžkami vysoká vrstva sněhu až do pozdního jara a ničí ozimé obilí.

V nížinách začne pršet
Sněžení bude v nižších polohách v Čechách přecházet místy ve smíšené nebo mrznoucí srážky. Následně se začne tvořit ledovka. Lyžaři se ale mohou radovat, na horách do konce týdne připadne až půl metru sněhu.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.