Vzdělání je správná investice do života: Kam po střední? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Vzdělání je správná investice do života: Kam po střední?

Tak, jakou vejšku si zvolím?
Tak, jakou vejšku si zvolím? (Foto scom, zdroj: kampomaturite.cz)

Čím chci vlastně být a jakou zvolit vysokou školu? Letošní maturanti, kteří přesně vědí, co chtějí dělat, mají vyhráno. A ostatní? Výše výdělku, možnost uplatnění i atraktivita oboru, to jsou všechno kritéria, která jsou ve hře. Teď je správný čas začít takové informace shánět.

Zajímejte se
Na internetu najdete kompletní nabídku univerzit a vysokých škol, seřazených podle oborů. Jděte se do školy podívat. Dobrá prezentace na webu ještě není zárukou kvality. Navštivte více škol, ať můžete srovnávat. Jakmile si ujasníte obor, kterému se chcete věnovat, zjistěte o něm co nejvíce, přečtěte si články, kontaktuje na sociálních sítích lidi z oboru.

I bez přijímaček
Můžete si vybrat obor, kde přijímačky nejsou nutné. Některé fakulty veřejných škol přijímají alespoň na jeden obor bez přijímacích zkoušek. Informace, které školy to jsou, najdete na www.kampomaturite.cz.


Vybere si každý
Pokud nechcete na vysokou, prostudujte nabídku vyšších odborných škol, vzdělávacích kurzů nebo pomaturitních jazykových nebo nástavbových studií. Můžete jet studovat třeba do zahraničí.

Výdělek i kvalita
„Podle výzkumu naší společnosti Scio se ukazuje, že za důležité považují studenti zejména jistotu nalezení dobrého místa po škole a vysoký výdělek, ale i kvalitu výuky a učitelů,“ říká odbornice na vzdělávání Markéta Majerová. Jdete teprve na střední?
Zorientujte se v nabízených oborech. Přehledné informace o probíhajících dnech otevřených dveří na středních školách najdete na www.stredniskoly.cz. Pokud vaše vybraná škola nepořádá den otevřených dveří, stačí zavolat a domluvit se.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.