Vážně nemocná Julinka (15): Když se usměje, bolest je pryč! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Vážně nemocná Julinka (15): Když se usměje, bolest je pryč!

Bez přístrojů by Julinka nepřežila. Zajišťují jí dýchání i příjem potravy.
Bez přístrojů by Julinka nepřežila. Zajišťují jí dýchání i příjem potravy. (Foto Aha! – Karel Janeček a archiv rodiny)

Nikdy nechodila ani nemluvila a nikdy ani nebude. Zdravotní stav Julinky (15) se den ode dne zhoršuje. Podle smutné prognózy lékařů na Vánoce už neměla být mezi živými, přesto svátky prožila se svojí rodinou. Každý den ale může být pro usměvavou holčičku posledním.

Julinka se narodila bez svalstva a s poškozeným mozkem. Dýchá jenom díky přístroji, napojenému přímo do krku. Nemůže ani jíst, potravu přijímá skrz hadičku. Rodina musí neustále zvlhčovat vzduch, aby se dívka neudusila.

Statečná máma
„Milujeme ji. Je skvělé, že máme dcerku doma, jen nevíme, na jak dlouho... Její diagnóza je neúprosná. Na Vánoce tu už podle lékařů být neměla,“ se slzami v očích říká maminka holčičky Jana Rosypková (48) z Havířova. Julinku je potřeba hlídat 24 hodin denně. „Je v posledním stadiu nemoci. Má centrální hypotonii, od narození poškozenou hemisféru v mozku. Plíci má funkční jednu, má epilepsii... Ale když se usměje, na všechno zapomínáme,“ dodala.

Potřebují peníze
I lékaři potvrzují, že pokud se Julinka usmívá, je na světě ráda a netrpí závažnou bolestí. Rodině se ale nyní nedostávají peníze. „Nikdy jsme nikoho o nic neprosili. Ale Julinku nemůžeme vzít ven, neudýchala by to. Proto sháníme zvlhčovač vzduchu, na koupání do vany potřebuje lehátko. Stojí 20 tisíc, pojišťovna hradí pět tisíc,“ uvedla maminka.

Kdo pomůže?
Léčba těžce zdravotně postižené Julinky je náročná nejen psychicky, též finančně. Zdravotní pojišťovna neproplácí veškeré pomůcky a léky, které potřebuje. Pokud chcete pomoci, pište na aha@aha.cz.


Plyšáci a pohádky
Učitelka chodí Julince číst pohádky jednou týdně. Julinka trpělivě poslouchá a tak jako jiné děti se raduje z každého vyslechnutého příběhu. V ruce přitom drží Julinka oblíbeného plyšáka.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.