Střelec z letiště na Floridě měl psychické potíže: Mlátil družku, šokoval FBI! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Střelec z letiště na Floridě měl psychické potíže: Mlátil družku, šokoval FBI!

Esteban Santiago má portorické kořeny.
Esteban Santiago má portorické kořeny. (Foto: Reuters, EPA, )

Úřady postupně rozplétají zvláštní příběh bývalého vojáka, který je podezřelý ze zabití pěti lidí na floridském letišti. Bylo možné útoku předejít?   

Esteban Santiago (26) bojoval i v Iráku, loni ho však z ozbrojených složek propustili pro chabé výkony. Je možné, že vyhazov souvisí s psychickými problémy – a že je ještě zhoršil. Patrně se potýkal s krutými zážitky jako spousta válečných veteránů, ale obávaná posttraumatická stresová porucha mu diagnostikována nebyla.

„Neměl v pořádku hlavu,“ řekla televizi CNN jeho teta Maria Ruiz Rivera. „Někdy vypadal normální, ale jindy se zdál úplně ztracený. Změnil se.“  Problémy měl i doma, kvůli násilí na přítelkyni ho zadržela policie a soudu mu na čas zakázal se k ní přibližovat. Pak se ale dali zase dohromady a v září se jim narodilo miminko. Žili na Aljašce, po vyhazovu z armády pracoval v bezpečnostní agentuře. Jistý čas žil i na Floridě, ovšem na druhé straně, než kde útočil.

A právě na Aljašce Santiago podivně překvapil místní pobočku FBI – nakráčel k nim a začal si stěžovat, že mu vymývají mozek agenti CIA a nutí ho sledovat džihádistická videa. Nevypadal ale nebezpečně, a tak ho předali do nemocnice na psychiatrickou prohlídku. Těžko říct, jestli z toho tehdy někdo mohl usuzovat, co za brutalitu provede za několik týdnů.

Jak útok probíhal
Na floridské letiště přiletěl v pátek kolem poledne místního času z Aljašky, v souladu se zákony si v odbaveném zavazadle přivezl pistoli i munici. V příletové hale si ji normálně vyzvedl, nabil a beze slov vypálil nejméně dva zásobníky do spolucestujících. Pak se bez odporu nechal zatknout. Pět lidí zabil, osm postřelil, desítky dalších se lehce zranily při chaotické evakuaci.
Na letišti vypukla panika, při chaotické evakuaci se zranilo dost lidí.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.