Tankujeme palivo pro »mírné klima«: Nafta vydrží do -20 °C! Jenže může být hůř... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Tankujeme palivo pro »mírné klima«: Nafta vydrží do -20 °C! Jenže může být hůř...

Podle zákona musí řidiči tankovat v zimním období naftu s označením F. Ta letní má označení B, nafta na období mezi je označena D.
Podle zákona musí řidiči tankovat v zimním období naftu s označením F. Ta letní má označení B, nafta na období mezi je označena D. (Foto Aha! – Tomáš Koníček, David Malík, Daniel Černovský)

Česko zasáhly kruté mrazy, kdy rtuť teploměru olizuje -20 °C! Zpozornět by kvůli tomu měli i řidiči s naftovým motorem. U většiny čerpacích stanic totiž tankujeme diesel, který je právě do teploty minus 20 °C. Hrozí nám problémy?

Zmrzlá nafta by vám s autem nadělala pořádnou paseku. Pozor by si měli dát především sváteční řidiči, kteří natankovali ještě v listopadu a naftu dosud nevyjezdili. Toto palivo bylo totiž jen do -10 °C.

Zimní varianta
Podle zákona by měli Češi od 1. prosince do konce února tankovat takzvanou zimní naftu. Neděste se tedy, když je u stojanů poznámka »mírné klima«. „Takové označení je definováno evropskou normou. Tato nafta si udrží své charakteristiky i v mrazech do minus dvaceti stupňů Celsia,“ řekl Aha! mluvčí sítě čerpacích stanic Benzina.

Ta nabízí kromě klasické nafty ještě v průměru o dvě koruny dražší prémiovou, která je  do minus šestadvacetii stupňů. Na vybraných benzinkách v horských oblastech prodávají i zakzvanou arktickou naftu, jež je ještě odolnější.

Přidejte aditivum
Řidiči jsou podle expertů většinou obezřetní a občas si do nafty přidají aditivum. „I díky tomu případy zmrzlé nafty prakticky neřešíme. Musely by být skutečně velké mrazy, aby se něco takového stalo,“ okomentoval to pro Aha! zkušený automechanik Tomáš Hofman.

Víte že...
...když hodně mrzne, vytvářejí se v naftě krystaly parafínů, které vám mohou ucpat palivový filtr a motor vám nenaskočí?

Pravidla jízdy v mrazech
*Plnou nádrž na cestu.
*S sebou teplé oblečení a deku.
*Berte si pití a jídlo.
*Mějte s sebou nabitý mobil.
*Poslouchejte dopravní zpravodajství.
*Do hor zkušení řidiči a s řetězy.


Jak bude?
Podle meteorologů se rozhodně neoteplí. „V minimech je přes den většinou mezi -8 až -12 °C. Sněžení a mrazy nás budou provázet ještě nejméně týden,“ řeka Dagmar Honsová z Meteopressu. Dnes po ránu by mělo být kolem -20 °C a přes den se oteplí na -10, maximálně -6 °C.

Kde byla včera největší zima?
-15 °C    Černá v Pošumaví
-17 °C    Konstantinovy Lázně
-19 °C    Staňkov
-15 °C    Klínovec
-16 °C    Březník
-11°C     Karlovy Vary
-10 °C    Č. Budějovice
-9 °C     Ústí nad Labem
-9 °C     Ostrava
Co hrozí za zasněženou značku?
Podle silničního zákona ve správním řízení hrozí za zakrytou značku pokuta pět až deset tisíc a zákaz řízení na šest měsíců až rok. Jenže je to prý trochu jinak. „Taková věc spadá do stejného paragrafu, jako když někdo úmyslně zakryje značku. Muselo by se ale prokázat,“ vysvětlila policistka Ivana Baláková.

Zvláště na horách se dopravní policisté s takovým případem setkávají v zimě prakticky denně. „Vnímáme to jako jinou situaci a nesledujeme za tím úmysl. Řidičům takovou věc vytkneme a musí si značku očistit,“ řekla Baláková.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.