Bojovník Denis Knébl (14) se svalovou distrofií: Už dokáže zvednout hlavu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Bojovník Denis Knébl (14) se svalovou distrofií: Už dokáže zvednout hlavu!

Denis se svou sestrou Timeou (4) a bratrem Adrianem (11) na procházce.
Denis se svou sestrou Timeou (4) a bratrem Adrianem (11) na procházce. (Foto Aha! – Karel Janeček, archiv rodiny)

Velký úspěch! Po roce léčby kmenovými buňkami může znovu zvednout hlavu v posteli. Změkly mu svaly na nohou a narůstá mu srdeční sval. Svalovou dystrofií stižený Denis Knébl (14) z Ostravy i tak asi chodit nebude.

Výrazného pokroku dosáhl školák Denis především díky aplikacím kmenových buněk na Filipínách. Do těla mu jich vpravili v červnu lékaři z nemocnice ve městě Ortigas Ave rovných 170 milionů. „Jsem šťastná, že Denisovi dárci naspořili 26 100 dolarů, což je 675 tisíc korun, aby mohl 24. ledna z Prahy letět na Filipíny. Další aplikace má plánovány na 27. ledna, na 9. a 15. února,“ řekla maminka Libuše Ligocká (38).

Denis se cítí výrazně lépe. „Mám krásně změkčená lýtka, která jsem míval tvrdá jako kámen. Už zvednu i hlavu, když ležím. Nešlo mi to rok. Narostla mi svalová hmota na srdci, nyní hýbu i kyčlemi,“ raduje se velký bojovník Denis. Ví, že chodit zřejmě znovu nikdy nebude. Naposled šel po svých ve čtyřech letech, kdy u něj lékaři svalovou dystrofii Duchenneova typu zjistili. „Přála bych synovi, aby opět chodil. Naším cílem je teď ale především to, aby se jeho stav nezhoršoval,“ dodala maminka.

Kmenové buňky na Filipínách
Na filipínské klinice Regenerativní medicíny The Medical City dlouhodobě uchovávají buňky určené Denisovi. Kultivují je a »probudí« před nitrožilní aplikací. Takovou techniku mají k dispozici jen dvě kliniky na světě. V Česku se tato léčba neprovádí.

Pravidelně cvičí
Aby byla léčba úspěšná, je důležitý pohyb. Dvakrát týdně proto Denis cvičí s rehabilitační sestrou. V březnu jej po aplikaci kmenových buněk čeká měsíční pobyt v lázních.

Jak rodině přispět na léčbu
Číslo účtu: 2200923116/2010 transparentni ucet vedeny u FIO banky Web: http://denisek-knebl.webnode.cz/


Pomohl i Plekanec
Mezi dárci je i kapitán české hokejové reprezentace Tomáš Plekanec z týmu NHL Montreal Canadiens. Manžel zpěvačky Lucie Vondráčkové obdaroval Denise 100 tisíci korunami.


Jaká je prognóza
Většina dystrofiků ve věku 14 let skončila na plicní ventilaci a má zborcenou páteř. Denis děkuje za stabilizovaný zdravotní stav léčbě kmenovými buňkami. Většina dětí s nemocí se nedožije 25 let.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.