V Zoo Ústí nad Labem slaví: Ňuňákovi mají miminko! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

V Zoo Ústí nad Labem slaví: Ňuňákovi mají miminko!

Mládě se narodilo před Vánocemi, je už pátým potomkem Ňuňáka a Ňuninky.
Mládě se narodilo před Vánocemi, je už pátým potomkem Ňuňáka a Ňuninky. (Foto Aha! – Jana Ulrichová, Zoo Ústí nad Labem)

Slavnému páru orangutanů bornejských Ňuňákovi a Ňunince, známých z filmu Dva lidi v zoo, se narodilo mládě. Na svět přišlo v Zoo Ústí nad Labem už před Vánocemi, chovatelé to ale oznámili až poté, co matka i potomek zdárně překonali nejkritičtější dny po porodu.

Ňuninka rodila tentokrát ve dne, v pravé poledne. Ještě ráno byla celá rodinka pohromadě, mamina si dávala do nosu. Kolem desáté začala být neklidná, tak ji chovatelé od ostatních oddělili. „Následně jsme pozorovaly, že jí praskla plodová voda, a pak šlo všechno velice rychle, do pěti minut bylo mládě na světě,“ popsaly ošetřovatelky Lucie Brožová a Alena Hippmannová.

Ňuninka je už zkušená matka, mládě, které přivedla na svět, je její páté, a proto se o něj vzorně stará. Zájem o nového člena rodiny projevuje i jeho starší sestřička, šestiletá Cantik, která je očichává a jemně se ho dotýká. Podle ošetřovatelek je miminko holčička, ale stoprocentní jistotu zatím nemají. Návštěvníci už mohou rodinku i s čerstvým přírůstkem pozorovat přes sklo v jejich vnitřní expozici.
Zahráli si ve filmu
Orangutani Ňuňák s Ňuninkou žijí v ústecké zoo od roku 1989. Do tehdejšího Československa byli dovezeni kvůli natáčení filmu Marie Poledňákové (75) Dva lidi v zoo, ve kterém si také zahráli. Společně přivedli na svět pět potomků. Jejich druhorozený, sameček Ámos (16), byl v osmi letech přestěhován do holandské zoo Appeldoorn, kde se mu narodila tři mláďata, takže Ňuňák s Ňuninkou jsou už i prarodiče.

Jsou kriticky ohrožení
Orangutani bornejští patří mezi lidoopy, v současné době se vyskytují pouze na ostrově Borneo. Dalším druhem je orangutan sumaterský, který žije na Sumatře. Jejich domovem jsou tropické deštné lesy, kde žijí v korunách stromů. Živí se různými plody, výhonky, větvemi, listy i kůrou. Jsou to samotáři, samci a samice se potkávají pouze v období říje. Patří mezi kriticky ohrožené druhy.



Přečtěte si
stacho
1. 1. 2017 • 12:45

Obamka.....

-bello-
1. 1. 2017 • 12:22

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.