Miliardáři vyrážejí do politického boje! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Miliardáři vyrážejí do politického boje!

Pavel Sehnal a Michal Horáček.
Pavel Sehnal a Michal Horáček. (Foto: ara)

Příklady táhnou! Andrej Babiš (ANO, 62) posloužil jako pokusný králík, a protože se mu daří, namlsal další miliardáře. I oni touží ohřát se na politickém výsluní. Někteří nastrkávají své koně do úplně nových stran, jiní křísí ty dávno zetlelé. Mají šanci uspět?

Miliardář Michal Horáček (64) v sobě nezapře hráče a vyráží sám za sebe hrát vabank o Pražský hrad, podobně jako se král hazardu Ivo Valenta (60) úspěšně probojoval do Senátu. Dokonce dva boháči pak stojí o novou stranu Realisté politologa Petra Robejška. Zatímco Marek Dospiva z Penty připustil, že je mu projekt sympatický a je tedy připraven pustit jaksepatří tlustý »chlup«, úspěšný developer Radim Passer už poskytl Realistům za hubičku zázemí ve své budově.

Strana jako firma
A jako by toho nebylo dost, přidal se i další z klubu miliardářů. Pavel Sehnal se rozhodl obnovit Občanskou demokratickou alianci (ODA), stranu, která krátce zářila v 90. letech. A chce ji zřejmě také řídit jako firmu. Strana, kterou nechal v září zaregistrovat na ministerstvu vnitra, sídlí na adrese jeho SPGroup a ve stranickém vedení jsou manažeři firmy. „Je to trend, a to u nás i ve světě. Nejviditelnějším světovým příkladem je Donald Trump,“ komentuje zájem boháčů uchytit se v politice politolog Josef Mlejnek. Viditelní vs. skrytí
U nás to ale už před ním prolomil právě Babiš. „On znamená průlom v tom smyslu, že sám vystupuje ze zákulisí a začíná jednat jako politik. S trochou nadsázky by se dalo říci, že sám sobě dělá maskota,“ soudí Mlejnek. Passer, Dospiva nebo Sehnal podle něj asi budou zkoušet způsob »něco mezi Babišem a klasickým skrytým způsobem«. „Že tedy budou méně skrytí, ale přece jen nevstoupí do politiky přímo,“ vysvětluje Mlejnek. První dva ale mají podle politologa větší šanci na úspěch: „Snaha o obnovu ODA mi přijde poněkud anachronická, čili bych asi dával větší šance Realistům, že dobudou nějaká procenta.“
Politoložka Vladimíra Dvořáková: Peníze zmohou hodně!
Proč jsou dnes v kursu miliardáři v politice?
„Souvisí to s celkovou slabostí či slábnutím politických stran, z nichž se vytrácejí hodnoty. Proto pak stačí vybrat si jakýsi projekt či osobnost schopnou se přizpůsobovat momentálním náladám ve společnosti a dát do toho prostředky.“

To opravdu stačí?
„Úplně. Je zajímavé, že etické rozměry nikoho nezajímají. Přitom například etická komise Německé asociace politických věd již před mnoha lety upozorňovala na opisování u pana Robejška, podobná podezření na jeho texty se objevila i u nás. Ale »sponzorům« to nevadí.“

A bohatí sponzoři zase nevadí voličům...
„Je zajímavé, že miliardáři, jejichž majetek vychází z globální ekonomiky, z využívání daňových rájů a státních dotací, jsou často voleni lidmi, kteří jsou spíše »oběťmi« globalizace, ztrácejí kvalitní pracovní místa a platí vysoké daně z nízkých příjmů.“

Jakou mají ti naši miliardáři šanci uspět?
„Peníze zmohou mnoho. Pak stačí udělat si analýzu »trhu«, vpustit více emocí do médií či na sociální sítě a vytvořit image »milionáře«, který přeci již má »dost« a nemusí dále »krást«. Kdo má větší šanci, je těžké říci. Pan Passer s panem Robejškem mají onen etický problém, pan Sehnal chce zase obnovit stranu ODA, která nikdy nedokázala oslovit širší veřejnost.“


Michal Horáček (65)
Na čem zbohatl
Už jako mladík za totality pěstoval ilegální hazard a působil jako černý bookmaker v dostihových sázkách. V roce 1990 spoluzaložil společnost Fortuna na kurzové sázky. Na jejím prodeji vydělal s dvěma společníky 2,4 miliardy. Je také úspěšným textařem.

Co chce dokázat
V říjnu ohlásil, že chce v přímé volbě za rok usilovat o post prezidenta republiky. Zveřejnil detailní rozpis svého majetku i zdravotního stavu.

Pavel Sehnal (52)
Na čem zbohatl
Za totality pracoval jako marketingový ředitel ve firmě Laboratorní přístroje Praha, podnikat začal prý s 5 tisíci korunami. Dnes ho Forbes zařazuje na 51. místo v žebříčku boháčů s majetkem 3 miliardy korun. Do jeho skupiny SPGroup patří pojišťovna Slavia, akvapark s hotelem v Čestlicích u Prahy, výstaviště v pražských Letňanech nebo realitní společnosti AAABYTY.CZ. Jako lobbista pro něj pracuje expremiér Petr Nečas.

Co chce dokázat
Nechal znovu zaregistrovat stranu ODA, která vznikla v roce 1990 a zanikla 2007. Byla vnímána jako »ODS s lidskou tváří«, měla výrazné osobnosti a zasedala v několika vládách, postupně se ale vytrácela. Nová ODA má sídlo v Sehnalově impériu, jehož manažeři mají posty v jejím vedení.

Radim Passer (53)
Na čem zbohatl
Silně nábožensky orientovaný majitel developerské společnosti Passerinvest Group je podle Forbesu s majetkem asi 4,3 miliardy 41. nejbohatším Čechem.

Co chce dokázat
Podporuje novou stranu Realisté, poskytl jim zalevno útočiště ve svém impériu. Prý z vděčnosti k nezkorumpovanému člověku, který chce na úkor osobního pohodlí sloužit této zemi.

Marek Dospiva (47)
Na čem zbohatl
Je spoluvlastníkem investiční skupinu Penta Investments (lékárny Dr. Max, sázková společnost Fortuna, Zbrojovka Aero atd.) a s majetkem 18 miliard korun 8. nejbohatším Čechem.

Co chce dokázat
Finančně podpořil už Institut 2080 spojený s Robejškem a je prý ochoten podporovat i jeho novou stranu Realisté. „Vyjadřuju tím svůj občanský postoj a podporu politickému směru, který je mi blízký,“ řekl s tím, že do politiky ale vstoupit nehodlá.



Přečtěte si
-bello-
2. 1. 2017 • 23:06

bohatymrdniktel jsem měla pravdu, že jen blbci a chudina volí kobliháře a podobné alternativy .jjo, my chytří jdeme tvrdě po střetu zájmů a koblihy hážeme sviním cit: „Je zajímavé, že miliardáři, jejichž majetek vychází z globální ekonomiky, z využívání daňových rájů a státních dotací, jsou často voleni lidmi, kteří jsou spíše »oběťmi« globalizace, ztrácejí kvalitní pracovní místa a platí vysoké daně z nízkých příjmů.“

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.