Baruška (15) vytvořila PF Prahy: Novoročenku malovala pusou! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Baruška (15) vytvořila PF Prahy: Novoročenku malovala pusou!

Bára při malování.
Bára při malování. (Foto Aha! – Vlaďka Hradská, ara)

Její kresba Karlova mostu zdobí letošní novoročenku hlavního města Prahy. Působí pozitivně, stejně jako autorka obrazu Barbora Sedláčková (15). Akvarel namalovala ústy. Je na vozíku a své tělo nedokáže ovládat. Do tří let přitom byla zdravá...

Že se její obrázek objevil na novoročence Prahy, byl pro ni předčasný vánoční dárek. „Měla jsem z toho velkou radost. Je to obrázek, který se dostane k mnoha lidem. I do světa,“ těšilo ji. „Barča se stala nejmladší českou členkou světové organizace umělců malujících ústy a nohama UMUN.

Vybírala ji mezinárodní komise. Do této organizace přispívá svými obrazy a Karlův most byl jeden z nich. Vůbec jsme netušili, že se objeví na novoročence,“ usmívala se maminka Milada s tím, že se to rodina dozvěděla náhodou až při návštěvě Prahy.

Do tří let zdravá
Bára se narodila jako zdravá dívka, ve třech pak onemocněla mononukleózou a dostala plané neštovice. Krátce nato se u ní začaly objevovat první příznaky degenerativního onemocnění zvaného neuropatie. Tělo ji přestalo poslouchat. Nemůže ovládat nohy ani ruce, a tak své barevné vidění světa maluje na papír ústy. Když zrovna nekreslí, věnuje se s pomocí rodičů plavání, potápění, lyžování, byla s nimi i na dětském táboře a školním lyžařském výcviku.
Co je neuropatie?
...trpí jí i Zeman
Je poškození nervů vedoucích z mozku do vnějších částí těla. Může být vrozená, nebo získaná. Ovlivňuje přenos nervových vzruchů tak, že se zhoršuje ovladatelnost svalů. Hrozí ztráta hmatu, sluchu, problémy s pohybem a další zdravotní komplikace. Získanou neuropatií trpí i prezident Miloš Zeman (72), ten nemá cit v nohou od kotníků dolů, proto má problémy s chůzí.
Aha! pomáhá
O Barušce na vozíku poprvé psalo už před třemi lety. Právě tehdy si i díky tomuto článku všimlo talentované dívenky mezinárodní sdružení umělců a ona se stala jeho členkou. I když se pere s těžkou nemocí, měla už šest samostatných výstav. V poslední době se potýká s velkými bolestmi zad. Potřebovala by speciální odpružená kola na mechanický vozík, aby otřesy na páteř působily co nejméně. Přispět Barušce můžete na účet: 213091030/0600

 



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.