Terorista z kamionu v Berlíně: Řídit se učil těsně před masakrem! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Terorista z kamionu v Berlíně: Řídit se učil těsně před masakrem!

Vánoční trh v Berlíně se během několika málo minut proměnil v tratoliště krve.
Vánoční trh v Berlíně se během několika málo minut proměnil v tratoliště krve. (Foto Reuters, ČTK)

Ze smrti nejméně 12 lidí a zranění desítek dalších na berlínských vánočních trzích je podezřelý Naved B. (23), uprchlík z Pákistánu. Německo teď řeší osud kamionu, který terorista ukradl polskému šoférovi a změnil jej v nástroj masové vraždy.

Kamion patřil polské společnosti Ariela Żurawského, jehož bratranec Łukasz Urban (†37) jej řídil. „Převážel ocelové nosníky a při cestě z Itálie do Polska zaparkoval ve skladu v Berlíně, kde čekal na vykládku zboží,“ líčí Ariel, jak se vůz dostal do Berlína, kde Naved B. Łukasze nejspíš přepadl, zastřelil a náklaďák mu ukradl. Šoférovo tělo bylo nalezeno na místě spolujezdce – obličej měl prý samou modřinu.

Neuměl se rozjet

S Łukaszem, na něhož doma čekala manželka a syn (17), se jeho bratranec naposledy spojil kolem poledne, jeho manželka pak ještě v půl čtvrté. „Zhruba od čtvrté odpoledne byl nezvěstný,“ prohlásil Ariel. Tomu, že Naved B. náklaďák ukradl kolem čtvrté, nasvědčují i získaná data ze satelitního sledování vozu. „V 15:44 vůz někdo zkusil nastartovat. Přes hodinu se nic nedělo. Znovu se ho někdo pokusil nastartovat v 16:52 a motor se vypnul v 17:37. V tento čas se vůz nepohyboval. Zjevně došlo k několika dalším pokusům. Potom se náklaďák začal pohybovat v 19:34 a na tržiště dorazil po osmé večer,“ popsal jistý Łukasz Wąsik. „Vypadá to, jako by se někdo snažil naučit náklaďák řídit, ale měl problémy se s ním rozjet,“ dodal.

Naveda B. dopadli díky odvážnému svědkovi: Za vrahem běžel 2 km!

Naved B., podezřelý z berlínského masakru, uprchl do Německa před rokem tzv. Balkánskou cestou. Letos v červnu získal dočasné povolení k pobytu a žil na ubytovně v hangárech bývalého berlínského letiště Tempelhof, kde také policie včera podnikla rozsáhlou razii (nikoho ale nezatkla). Byl znám jako drobný kriminálník, policie ho však nikdy nepodezřívala z napojení na teroristy. Poté, co na tržištích pozabíjel nejméně 12 lidí, se dal na útěk. Policie jej však zadržela – a to hlavně díky odvážnému svědkovi, který si přeje zůstat v anonymitě. „Viděl muže vyskočit z kamionu a sledoval ho. Běžel za ním, udržoval si od něho určitou vzdálenost a zároveň telefonoval s policií, které udával pozici útočníka,“ prohlásil policejní mluvčí Winfrid Wenzel s tím, že honička skončila po 2 km, kdy policie útočníka ve 21:30 dopadla u Vítězného sloupu uprostřed parku Tiergarten.


Časová osa

12:00
Ariel Żurawski naposledy mluví se svým bratrancem Łukaszem, řidičem, který »kamion smrti« zaparkoval ve skladu v Berlíně.

15:30
S Łukaszem naposledy hovoří i jeho manželka.

15:30 – 15:40
V této době pachatel šoféra přepadl, zastřelil a náklaďák mu ukradl.

15:44
Vůz někdo zkusil nastartovat. Přes hodinu se nic nedělo.

16:52 – 17:37
Kdosi opět nastartoval, motor běžel, vůz se nehýbal.

19:34
Kamion se začal pohybovat.


20:14
Pachatel vjíždí s náklaďákem do davu na berlínských vánočních trzích.

20:15
Dává se na útěk, sleduje ho svědek.

20:30
Svědek muže pronásledoval až do parku Tiergarten, kam mezitím dorazila policie a útočníka zatkla.

Zatkli nesprávného?
Zprávy o tom, že policie zadržela podezřelého muže, se objevily už v pondělí večer. Během včerejška se však ukázalo, že Berlíňané ještě pořád nemohou být klidní – policisté totiž připustili, že možná zatkli nesprávného muže! Zadržený Pákistánec neměl na těle a oděvu stopy krve ani kouře. Nelze však ani vyloučit, že pachatelů bylo víc.

Angela Merkelová o masakru: Pokud útočil uprchlík, je to odporné!

V šoku není jenom německá veřejnost, o masakru mluvila na včerejší tiskové konferenci i jejich kancléřka Angela Merkelová (62). „Je to nepochopitelný čin,“ prohlásila. Teď jenom doufá, že za útokem nestojí některý z uprchlíků, pro které má jinak náruč otevřenou.

„Bylo by to odporné zejména pro mnoho Němců, kteří se snaží pomáhat uprchlíkům. A také pro ty, kteří skutečně potřebují naši pomoc a snaží se v Německu integrovat,“ nechala se slyšet. V některých případech ale slova nenacházela. „Miliony lidí se ptají, jak můžeme žít s tím, že na vánočním trhu dojde k vraždě, která přinese smrt tolika lidem. Jednoduchou odpověď na tuto otázku nemám,“ uvedla kancléřka. „Nechceme žít se strachem ze zla,“ dodala na závěr krátkého prohlášení.

Australanka Trisha O´Neill: Ozvala se rána a začali na mě padat lidi!

„Seděli jsme u stánku se svařeným vínem, když vtom se najednou ozvala obrovská rána a začali na mě padat lidi. Přímo na trh se řítil velký náklaďák, spoustu lidí srazil, zničil všechno, co mu stálo v cestě. Veškerá světla pozhasínala,“ popsala masakr na berlínských vánočních trzích Australanka Trisha O´Neil, která v Berlíně oslavovala zakončení semestru studia na výměnném pobytu. „Všude byla krev a bezvládná těla. Někteří se vůbec nehýbali, byli mezi nimi jak důchodci, tak děti, ještě teď se klepu,“ uzavřela své vyprávění australská studentka.

Brit Mike Fox: Neměl soucit ani s dětmi!

„Zrovna jsme s přítelkyní dopíjeli svařené víno u stánku před katedrálou, a když jsme z trhu odcházeli, přiřítil se obrovský náklaďák. Minul nás jen o pár metrů. Ten trh byl plný dětí, přítelkyně říkala, že několik z nich skončilo pod koly kamionu,“ vzpomíná v šoku Brit Mike Fox, který neváhal a pomáhal zraněným zpět na nohy. „Někteří lidé se vůbec nehýbali, jiní byli od hlavy až k patě od krve,“ popsal pondělní horor v Berlíně.


Německý novinář Jan Hollitzer: Pomáhat, nebo natáčet?

„Zrovna jsem šel kolem trhu, když se ozval hrozný rachot a křik. Řetězy s žárovičkami se rozhoupaly, většina jich po chvíli pozhasínala. Z tržiště se pak najednou vyřítil náklaďák! Váhal jsem, jestli pomáhat zraněným, nebo tu hrůzu natočit a povědět o ní celému světu. Ten pohled bych nikomu nepřál, sám jsem nic takového nikdy neviděl a doufám, že už ani neuvidím. Nechci zacházet do detailů, lidé se prostě povalovali na zemi bez známek života,“ popsal německý novinář Jan Hollitzer, který se k tragické události náhodou »nachomýtl«. Rozhodl se natočit reportáž i přesto, že zraněným lidem kolem něj šlo o život.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.