Ochrnutá holčička přežila jen s vážným postižením: Eliška (3) nikdy nepromluví! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Ochrnutá holčička přežila jen s vážným postižením: Eliška (3) nikdy nepromluví!

Eliška v autosedačce natěšená na cestu. O auto ale možná její maminka přijde.
Eliška v autosedačce natěšená na cestu. O auto ale možná její maminka přijde. (Foto Aha! – Jitka Pecharová, archiv Kateřiny Klementové)

Tvrdě zkouší život Kateřinu Klementovou (34) z Pardubic. Jako malou ji zneužíval otčím, a tak vyrůstala v děcáku. Když se vdala a před třemi roky v prosinci porodila dceru Elišku, holčička onemocněla a zůstala postižená. Otec dítě odmítl a žena zůstala sama, zoufalá a bez peněz.

„S Eliškou to začalo být špatné 16. den po narození. Přestala jíst, během hodiny měla vysoké teploty a téměř nedýchala,“ popisuje maminka dívenky, jíž lékaři  dávali jen 30 procent naděje na přežití. Ukázalo se, že miminko onemocnělo herpetickou meningoencefalitidou s postižením mozku. „Je na úrovni tříměsíčního dítěte, má ochrnuté ruce i nohy, neudrží hlavičku, trpí epilepsií, je krmená sondou do bříška, náchylná k nemocem. Teď zrovna hodně trpí zápaly plic,“ vypočítává Eliščina matka všechny trable, kvůli nimž je dítě často v nemocnici.

„Jsem ráda, že aspoň vnímá a poznává nás. Když něco chce, komunikuje očima. Mluvit ovšem nikdy nebude,“ pokračuje žena, která sama není zdravotně v pořádku. Kvůli zneužívání utrpěla trauma a od svých 14 let dodnes navštěvuje psychiatra.

Pomohla kamarádka
V nejtěžších chvílích pomohla Kateřině Klementové její kamarádka Lenka Kulová (52). Když Eliška onemocněla, rodina se rozpadla a žena se ocitla na dně, nabídla jí svůj domov, roli náhradní babičky i asistentky.
Žijí v bytě 1+1 z invalidního důchodu a příspěvků v celkové výši asi 18 600 tisíc měsíčně, což na živobytí, nákup léků, zdravotnického materiálu a pomůcek a splácení pojišťovnou nehrazené části za kočárek nestačí. Navíc Eliščin táta neplatí alimenty. Je v exekuci a nepracuje.

Prodají auto?
Kvůli špatné finanční situace matka nemocné Elišky a náhradní babička počítají již s tím, že budou muset prodat auto. To přitom potřebují, a dokonce ještě větší, na cesty k lékaři a do nemocnice. „Doufám, že nám s odvozem pomohou známí, když budeme potřebovat,“ posteskla si Kateřina. „Byla bych vděčná za jakoukoliv pomoc,“ uzavřela.

Pomůže někdo?
Zájemci, kteří by rádi přispěli na pomoc s péčí o Elišku materiálně či finančně, najdou bližší informace včetně kontaktu na matku dítěte na webových stránkách www.eliskaklementova.cz



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.