Výbuch sousedního domu mu zničil dům: Škoda za pět milionů, a peníze nikde! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Výbuch sousedního domu mu zničil dům: Škoda za pět milionů, a peníze nikde!

Tento vzácný šicí stroj chtěl dát po renovaci do výlohy jako vizitku.
Tento vzácný šicí stroj chtěl dát po renovaci do výlohy jako vizitku. (Foto Aha! – Dan Černovský)

Velké trápení před Vánocemi prožívá Jaroslav Huml (57). Při výbuchu sousedního domu přišel i o ten vlastní, který se musekl strhnout. Peníze od pojišťovny ale zatím nedostal.

Život se Jaroslavu Humlovi změnil 13. října. Tehdy v kladenských Kročehlavech zničil výbuch plynu dům sousedů. Jeho barák, kde měl obchod s šicími stroji a dílnu na jejich opravu, byl silně poškozen. Rozhodnutí statika bylo jednoznačné: dům se musí zbourat a nesmí se dovnitř.

Pár věcí Huml sice zachránil, většina vybavení ale zmizela v sutinách. „Ten dům pro nás byla živnost, hrozně nás to zasáhlo. Škoda je vyčíslená na více než pět milionů, jenom demolice stála půl milionu,“ popsal. Kdy se domůže náhrady, neví. A to přesto, že dům měl pojištěný. „Je to na mrtvém bodě. Nevím, jestli a kdy nějaké peníze dostaneme,“ vysvětlil opravář.

Lidé mu pomáhají
„Z úřadů na nás kašlou, anebo nám rovnou hází klacky pod nohy. Jen stavební úřad nám pomohl,“ svěřil se živnostník. Obyčejní lidé ale rodině vyjadřují podporu, jak mohou. „Normální lidi byli bezvadný, těm bych chtěl moc poděkovat, vůbec nejvíc nám pak pomohli hasiči,“ dodal.   
Už zase opravuje
Jaroslav byl v okolí vyhlášený jako precizní opravář šicích strojů. „Nechávala jsem si u něj opravit svůj stroj, je moc šikovný,“ řekla Aha! jedna z jeho zákaznic. Pro živnostníka to byl jediný zdroj obživy. Přestěhoval ji do Ukrajinské ulice v Kročehlavech a už je opět plně v provozu. „Stojí nás to hodně jezdění a peněz, ale jsme vděční, že máme vůbec z čeho žít,“ řekl.

Co se tehdy stalo?
Výbuch srovnal se zemí dům, kde žily pohromadě tři generace jedné rodiny. Jednoho muže (41) odvezli záchranáři do nemocnice, druhého (†68) našli pod troskami mrtvého. Policie vyšetřování dosud neuzavřela, zřejmě šlo ale o výbuch plynu. „Čekáme na závěry znaleckých posudků,“ řekl policista Jakub Vinčálek.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.