Lékař v důchodu přinesl k nacenění 14 pláten: Ve sbírce měl poklad! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Lékař v důchodu přinesl k nacenění 14 pláten: Ve sbírce měl poklad!

Thaddée Prate nechal obraz zarámovat.
Thaddée Prate nechal obraz zarámovat. (Foto: Profimedia.cz)

Šéfové francouzského aukčního domu Tajan už viděli v životě spoustu vzácného umění, ale když k nim dorazil jeden důchodce, aby mu nacenili pár kousků z jeho sbírky, málem jim vypadly oči z důlku. Mezi obrazy našli dosud neznámou skicu od samotného Leonarda da Vinciho!

Sbírku nejmenovaného lékaře v důchodu, který díla zdědil po svém otci, posuzoval sám ředitel aukčního domu Thaddée Prate. Muž mu donesl k posouzení celkem 14 nezarámovaných pláten. Prate však měl od začátku oči jen pro něco, co zprvu posoudil jako „zajímavou kresbu ze 16. století“. Požádal jiné tři nezávislé odborníky o další analýzu – a senzace byla na světě. Skica evidentně pochází z da Vinciho série náčrtů Codex Atlanticus zobrazujících svatého Sebastiána jako mučeníka.

Mimořádný objev
Také expertka na staré umění a kurátorka expozice středověkých mistrů v Metropolitním muzeu v New Yorku potvrdila, že opravdu jde o dílo da Vinciho. Podle ní ho levoruký umělec vytvořil v rozmezí let 1482 až 1485, když působil v Miláně. Aukční dům označil da Vinciho skicu za mimořádný objev, následně bylo dílo oceněno na 400 milionů korun! Na zadní straně listu se nacházejí další dvě malé vědecké kresby. Skica obsahuje také diagramy a poznámky o světle a stínování.

Leonardo di ser Piero da Vinci
*15. dubna 1452, Anchiano, Itálie
† 2. května 1519, Amboise, Francie
Vynálezce a italský malíř, čelný představitel renesanční malby, mimo jiné autor nejslavnějšího obrazu všech dob, portrétu zvaného Mona Lisa.

Nově nalezené dílo da Vinciho v plné kráse.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.