Před 130 lety zemřel nejvyšší Čech v historii: Obr Drásal měřil 242 cm! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

Před 130 lety zemřel nejvyšší Čech v historii: Obr Drásal měřil 242 cm!

Hanácký obr Josef Drásal s přítelem hostinským Janochem.
Hanácký obr Josef Drásal s přítelem hostinským Janochem. (Foto Aha! – Pavel Ryšlink)

Nejvyšší Čech všech dob Josef Drásal (†45) zemřel přesně před 130 lety. Rodák z Chromče na Šumpersku narostl do výšky úctyhodných 242 centimetrů.

Příčinou nadměrného růstu Josefa Drásala byla porucha podvěsku mozkového, a tedy přílišná produkce růstového hormonu. Díky své abnormální výšce se Drásal stal atrakcí, známou i daleko za hranicemi českých zemí. Obr s mírnou a dobráckou povahou se rád napil piva i rumu a miloval karty. Jeho výška ho živila, procestoval téměř celou Evropu, vystupoval i před francouzským císařem Napoleonem III. a dostal se až do Turecka. Drásal proslul i neobyčejnou silou a také chutí k jídlu. Zemřel na onemocnění ledvin. Jaké to je stát tváří v tvář skutečnému obrovi si můžete vyzkoušet ve Vlastivědném muzeu v Olomouci. „Vystavujeme figurínu, která má výšku i proporce skutečného Josefa Drásala,“ zve zaměstnankyně muzea Radka Pantělejevová.


Po smrti neměl klid
Neobvyklá postava Josefa Drásala vždy zajímala vědce. Ještě za jeho života projevilo Britské muzeum zájem o jeho kostru. Drásal však odmítl, chtěl být pochován v Holešově. V poslední vůli si vymínil po smrti pokoj a na svém hrobě umístění kamene své velikosti. Toto přání však nebylo naplněno. Jeho pozůstatky byly třikrát exhumovány a v roce 1967 bylo provedeno i antropologické vyšetření.

Hanácký obr Josef Drásal s přítelem hostinským Janochem.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.