Sváteční recepty z českých filmů! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Sváteční recepty z českých filmů!

Ochutnejte recepty podle českých filmů!
Ochutnejte recepty podle českých filmů! (Foto ara)

Vánoce jsou opět tady, a my jsme pro vás připravili sváteční speciál. Tentokrát v něm najdete recepty, které se vážou k nejoblíbenějším českých filmům, jež se objeví na sváteční obrazovce. Dívejte se, bavte se a pochutnejte si. Krásné svátky přeje redakce magazínu Aha! TV.

PELÍŠKY

Sobota 24. 12.
ČT1 21.45

Komedie Jana Hřebejka patří k nejúspěšnějším filmům porevoluční kinematografie. Zásluhu na tom má mimo jiné i nezapomenutelný je výkon Jiřího Kodeta v roli otce Krause. Dialog mezi ním a dcerou Jindřiškou (K. Nováková Fuitová) o maminčiných nocích a knedlících patří k vrcholům filmu, který můžete sledovat o Štědrém večeru. My vám přinášíme skvělý recept na hovězí roštěnou, ke které budou chutnat jak bramborové knedlíky, tak noky.  
Roštěná s noky paní Krausové

POTŘEBUJETE:
4 plátky roštěné
sůl
mletý pepř
2 cibule
3 mrkve
3 petržele
máslo
mletou sladkou papriku
hladkou mouku
250 ml hovězího vývaru
1 zakysanou smetanu
1 lžíci kapary
2 lžičky citronové šťávy

Na noky:
300 g brambor
sůl
50 g hrubé krupice
100 g hrubé mouky
1 vejce

Roštěnky po kraji nařízneme, osolíme a opepříme. Na másle orestujeme nakrájenou cibuli, přidáme kořenovou zeleninu a podusíme. Vyjmeme a dáme stranou, do výpeku dáme maso, které zaprášíme moukou a mletou paprikou, a osmažíme z obou stran. K masu přidáme zeleninu, přilijeme vývar, zakysanou smetanu a dusíme přikryté asi 50 minut. Maso a zeleninu vyjmeme, omáčku ochutíme citronovou šťávou a kapary. Podle chuti dosolíme a necháme projít varem. Brambory uvaříme ve slupce, necháme vychladnout, pak je oloupeme, nastrouháme najemno a přidáme ostatní přísady. Vytvoříme těsto, z kterého uděláme stejné špalíčky (anebo knedlíčky). Ty pak vaříme v osolené vodě 10 až 20 minut podle velikosti.

S TEBOU MĚ BAVÍ SVĚT

Neděle 25. 12.
15.20 Prima

Když se řekne komedie století, všechny napadne název filmu režisérky Marie Poledňákové, který baví diváky neuvěřitelných 33 let. Příběh tří chlapů, kteří vyrazí na hory s dětmi, zná každý. Ale vybavíte si, které jídlo připraví zvukař Pepa (Pavel Nový) své krásné ženě Gábině (Zdena Studénková) na uvítanou? Pokud jste tipli bramboráky, máte pravdu. My vám přinášíme jeden méně obvyklý recept…

Dýňové bramboráky zvukaře Pepy

POTŘEBUJETE:
300 g brambor
300 g dýně Hokkaidó
2 vejce
2 lžíce hladké mouky
1 stroužek česneku
sůl
mletý pepř
kurkumu
chilli papričku
koriandr
olej

Brambory i dýni oloupeme, dýni zbavíme semínek a vše nastrouháme nahrubo. Přidáme vejce, mouku, prolisovaný česnek. Směs osolíme, ochutíme kurkumou, pepřem, nasekanou chilli papričkou a nasekaným koriandrem. Promícháme. Na pánvi rozehřejeme olej a z těsta tvoříme placky, které opékáme dozlatova z obou stran. Před podáváním necháme okapat přebytečný olej.


JAK UTOPIT DOKTORA MRÁČKA aneb Konec vodníků v Čechách

Neděle 25. 12.
21.45 ČT1

Komedie Václava Vorlíčka o vodnících, které trápí bytový referent Mráček, jenž jim chce jejich vlhký domek u Vltavy vyměnit za suchý byt, je další televizní klasikou. Srdce diváků si film získal vtipným scénářem, skvělými hereckými výkony i na svou dobu geniálními triky. A jaký recept k tomuto snímku patří? Přece bublanina, kterou upeče paní Mráčková (S. Zázvorková) z mouky s ušima, v níž je zakletá paní Wassermannová (M. Myslíková).

Třešňová bublanina paní Mráčkové

POTŘEBUJETE:
5 vajec
150 g cukru
200 ml oleje
200 g polohrubé mouky
1 prášek do pečiva
1 velký třešňový kompot (à 720 ml)
máslo a mouku na plech

Vejce, cukr a olej vyšleháme v robotu, postupně vsypeme prosetou mouku s práškem do pečiva. Vypracujeme těsto, které nalijeme do plechu s vyšším okrajem, dobře vymazaného máslem a vysypaného mouku. Třešně necháme okapat, rozložíme je na těsto a bublaninu pečeme ve vyhřáté troubě při 180 °C asi 25 minut dozlatova.

ADÉLA JEŠTĚ NEVEČEŘELA

Pondělí 26. 12.
21.45 ČT1

Detektiv Nick Carter (M. Dočolomanský) přijíždí do Prahy řešit zapeklitý případ ztráty psa hraběnky Thunové (K. Fialová). Díky komisaři Ledvinovi (R. Hrušínský) pozná krásy Prahy i chuť českého piva a nakonec i zvítězí nad zločinným hrabětem von Kratzmar (M. Kopecký). Jen půvabnou Květušku (N. Konvalinková), která tak báječně vine štrúdl, musí nakonec opustit.

Květuščin závin s mákem a hruškami

POTŘEBUJETE:
1 listové těsto
rozpuštěné máslo na potření

Na náplň:
300 ml mléka
500 g mletého máku
250 g moučkového cukru
3 lžíce hruškových povidel
2 lžíce rumu
50 g rozinek
kůru z ½ citronu
 2 tlučené hřebíčky
mletou skořici
3 kompotované hrušky

Těsto rozválíme na dva pláty a potřeme rozpuštěným máslem, případně posypeme trochou strouhanky. Připravíme náplň – mléko uvedeme do varu, vmícháme mák, cukr, povidla, rozmícháme a stáhneme z ohně. Do směsi přidáme rum, rozinky, citronovou kůru, koření, dobře promícháme a necháme zchladnout. Hrušky překrájíme na drobnější kousky. Na těsto dáme makovou náplň, rozložíme hrušky a zavineme. Povrch potřeme máslem, Na plechu s pečicím papírem pečeme ve vyhřáté troubě při 200 °C asi 35 až 45 minut.


TŘI BRATŘI

Pondělí 26. 12.
Nova 20.20

Hudební pohádka Tři bratři scenáristy Zdeňka Svěráka měla vloni na Vánoce televizní premiéru, tentokrát diváky potěší na Štěpána. Zápletka je jednoduchá – tři bratři (V. Dyk, T. Klus a Z. Piškula) se vydávají do světa, aby si našli nevěsty… A co se v téhle skvělé pohádce jedlo? Na svatební hostině se doslova prohýbal stůl… Co třeba vyzkoušet skvělé bylinkové kuře?

Bylinkové kuře pro Tři bratry

POTŘEBUJETE:  
1 kuře
směs bylinek (tymián, bazalka, meduňka)
hladkolistou petržel
1 stroužek česneku
máslo
sůl
mletý pepř
mletou sladkou papriku

Kuře omyjeme, osušíme a na prsou a stehnech opatrně uvolníme kůži od masa. Směs bylinek nakrájíme nadrobno, česneku prolisujeme a vše smícháme asi s 50 gramy změklého másla. Osolíme a opepříme a ochucené máslo rozdělíme pod uvolněnou kůži. Břišní dutinu také osolíme a vložíme do ní celé snítky petržele.

Podle potřeby kuře svážeme. Další kus másla rozehřejeme, osolíme, opepříme a ochutíme s půl lžičkou mleté papriky. Směsí kuře potřeme a dáme do trouby vyhřáté na 200 °C na rošt, pod který dáme plech na odkapávající šťávu. Kuře pečeme zhruba hodinu, občas potíráme ochuceným máslem nebo výpekem.  

DÍVKA NA KOŠTĚTI

Pondělí 26. 12.
10.20 ČT 1

Komedie Václava Vorlíčka Dívka na koštěti o neposlušné čarodějnici (P. Černocká), která touží poznat svět lidí a zjistit, co je to mít rád, patří k dalším hitům Vánoc. Saxánu ve světě čeká řada problémů, zvlášť když zakleje celý učitelský sbor do králíků. Ty ovšem s oblibou krade tetička výtržníka Mikyho Rouska (J. Kraus). Dokonce hrozí, že udělá na smetaně samotného pana ředitele! Naštěstí vše dobře dopadne…

Králík na smetaně Rouskovy tetičky

POTŘEBUJETE:
1 králíka
sůl
100 g plátků slaniny
250 g kořenové zeleniny (mrkev, petržel, celer)
1 cibuli
1 lžíci celého pepře
1 lžíci nového koření
4 bobkové listy
100 ml bílého vína
350 ml masového vývaru
1 lžíci plnotučné hořčice
1 citron
1 lžíci cukru
200 ml smetany ke šlehání
hladkou mouku
1 lžíci octa

Králíka osolíme, hřbet a stehna poklademe slaninou, obložíme ho plátky nakrájené kořenové zeleniny a cibule, přidáme celé koření, přiklopíme a necháme odležet v chladu nejméně 8 hodin. Pak králíka podlijeme vínem a vložíme do trouby vyhřáté na 175° C. Po 30 minutách králíka podle potřeby podlijeme vývarem a dále pečeme doměkka. Pak maso vyjmeme a uložíme v teple. Do výpeku přidáme hořčici, špetku nastrouhané citronové kůry, citronovou šťávu a cukr, přilijeme vývar a mouku rozmíchanou ve smetaně a za stálého míchání vaříme do zhoustnutí. Omáčku propasírujeme přes jemný cedník a dochutíme solí a octem. Podáváme s knedlíky a brusinkami.


SLAVNOSTI SNĚŽENEK

Čtvrtek 29. 12.
20.20 Nova

Dva myslivecké spolky a jeden zastřelený kanec. To je důvod ke sporu. Jak ho připravit? S knedlíkem a zelím, nebo se šípkovou omáčkou? Nejen to řeší úžasná komedie Jiřího Menzela podle knihy Bohumila Hrabala se skvělými hereckými výkony Rudolfa Hrušínského, Jaromíra Hanzlíka, Petra Čepka a dalších. Vy se při ní můžete báječně pobavit a kance připravit podle našeho receptu.  
 
Kančí na černém pivu od myslivců z Polabí

POTŘEBUJETE:
1 kg kančí kýty
2 cibule
1 mrkev
1 petržel
½ celeru
10 až 15 bobulí jalovce
100 g másla
200 ml černého piva
mletý zázvor
med

Cibuli, mrkev, petržel a celer nakrájíme na větší kolečka, přidáme bobule jalovce a osmahneme na másle. Přidáme černé pivo. Odblaněnou kančí kýtu vložíme do pekáče, osolíme, přidáme zázvor a překryjeme horkou zeleninovou směsí s pivem. Necháme v chladnu odležet nejlépe do druhého dne. Před vlastním pečením ještě můžeme přidat cibuli a mletý zázvor podle chuti. Podlijeme a pečeme zakryté doměkka. Pak maso potřeme medem a pečeme dohněda. Podávat můžete se šťouchanými bramborami, nebo s knedlíky a zelím.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.