Ta, která rozumí »řeči« šimpanzů! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Ta, která rozumí »řeči« šimpanzů!

Na svých cestách Jane navštívila i pražskou zoo.
Na svých cestách Jane navštívila i pražskou zoo. (Foto: Profimedia.cz, ČTK, Zoo Praha, Jane Goodall Institute, Dakshin90, Current Biology)

Naši nejbližší příbuzní mají s námi společného daleko více, než se může zdát. Za hluboké poznání lidoopů vděčíme Jane Goodall (82) – spíše než vědkyně je Tarzanka. Svůj život strávila se šimpanzi, či přeněji řečeno mezi nimi. A teď o tom přednášela i v Praze.

Co nedokázali vědci s přísnými metodami, zvládla sekretářka, která měla »jen« odhodlání a cit pro zvířata. Díky ní padly v polovině minulého století mýty, že člověk jako jediný tvor dokáže vyrábět nástroje nebo že šimpanzi jsou roztomilí a mírumilovní vegetariáni.

K bádání se dostala oklikou – po druhé světové válce si udělala kurz pro sekretářky a našla na Oxfordské univerzitě. Jenže měla svůj sen, podívat se do Afriky. Tenhle sen živila od dětství, kdy dostala knížku Příběhy doktora Dolittla. Splnil se jí podařilo v roce 1957, kdy odjela na rodinnou farmu kamarádky v Keni. Tam si ji pak coby asistentku pro výzkum pralidí vybral paleontolog Louis Leakey. Právě on ji motivoval, ať zkamenělé předky vymění za živé příbuzné, šimpanze.

„Když jsem byla poprvé sama v Tanzánii, cítila jsem se, jako bych se vrátila domů,“ vzpomínala Jane na červenec 1960. V rezervaci Gombe bádala bez vědeckého vzdělání (dostudovala až časem), ovšem díky svému nadšení  zjistila více než profesoři v ústavech. Na rozdíl od jejich odstupu si k šimpanzům vybudovala osobní vztahy, místo číslování si jednotlivce pojmenovala (Fifi, Goliáš, Frodo...).

„Jedním z největších zážitků bylo, když přede mnou tlupa šimpantů neutekla. Trvalo půl roku, než jsem jim přestala vadit,“ vyprávěla o tom, jak ji opice přijali do tlupy. To se zatím podařilo jen fiktivnímu Tarzanovi. Striktní vědci ji kritizují, že takto chování šimpanzů ovlivňuje a výzkum zkresluje. Ale nemohou popřít její výsledky. Ona se svých šimpanzů nechce vzdát ani v pokročilém věku. „Dvakrát ročně se k nim vracím. Dobíjím u nich baterky,“ prozradila recept na dlouhověkost s úsměvem Jane. Jane Goodall a Česko
V minulých dnech Goodall navštívila Prahu, přednášela například na Přírodovědecké fakultě i na Staroměstské radnici a samozřejmě navštívila Richarda a spol., totiž gorily v trojské zoo. Ale není tu poprvé, roku 2004 v Karlových Varech uvedla svůj dokumentární film Návrat do Gombe. Diváky tam pozdravila šimpanzí gestikulací.

Poznatky Jane Goodall z Tanzánie
Šimpanzi si umějí vyrábět nástroje. Třeba pro vyšťourávání termitů z termitiště. A nejsou vegetariáni, společně loví třeba i menší druhy opic. Každý šimpanz má svou osobnost, rozum, ale i emoce. Mají pestré společenské vazby, vyjadřují si náklonnost, podporu či soucit. Umějí být i krutí. Při boji o nadvládu ve své tlupě se vraždí, válčí s jinými skupinami. Někdy se i kanibalisticky požírají.



Přečtěte si
aveneta
24. 12. 2016 • 16:08

Poznatků této ženy si vážím.... ví o čem mluví, věnovala se této věci celý život

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.