Bacha na finty s vánočními půjčkami! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Bacha na finty s vánočními půjčkami!

Milion Čechů se kvůli svátkům zadluží...
Milion Čechů se kvůli svátkům zadluží... (Foto: Profimedia.cz, ara)

Peníze na nákup vánočních dárků si každý rok půjčuje přes milion Čechů! Důvodem je to, že řada lidí sice finančně utáhne běžný provoz domácnosti, jenže větší výdaje jim už dělají problémy.

Průměrná výše dluhu určeného na nákup dárků je 7869 Kč. Částka vyplývá z průzkumu agentury AISA. Dárky ale půjčování nekončí. Nějaký ten dluh má téměř každý dospělý Čech. Celkem dluží české domácnosti 1,387 bilionu korun, což je o 87 miliard více než před rokem.

„Češi chtějí slavit bohaté Vánoce, a především svým dětem pořídit mnoho dárků. Často ovšem za cenu zadlužení nebo následných problémů s běžnými výdaji,“ říká Markéta Kolářová, mluvčí společnosti Kruk. Odborníci ale varují, že především v předvánočním čase jsou lidé, kteří si chtějí půjčit peníze, zranitelnější.

Půjčují si i utrácejí bez rozmyslu, a snadno tak spadnou do dluhové pasti. Pomoc sice přináší nový zákon o spotřebitelském úvěru, není ale všemocný. Sebelepší zákon totiž zdravý rozum nenahradí. Je lepší mít chudší svátky a klid. Protože Češi toužící po půjčce se snadno lapí do pasti zdánlivě výhodné nabídky.


3 peněžní finty
Bonusová
Poskytovatelé úvěru často nabízejí různé bonusy, např. odměnu za řádné splácení. „Podmínky nároků na tyto výhody bývají velice přísné, v některých případech až absurdní,“ upozorňuje Ondřej Hák z Equa bank. Pokud se totiž dlužník zpozdí se splácením jen o jediný den, šanci na bonus ztrácí.

„Záměrem je snaha, aby klient splácel svůj závazek co možná nejdelší dobu,“ vysvětluje Hák. Navíc mívá půjčka s bonusem vyšší měsíční splátky než ta bez odměn. „To je dáno tím, že daný bonus musí být uhrazen klientem během splácení, a proto je započítán do pravidelné měsíční splátky,“ dodává Hák.

S hotovostí
Problém bývá i s půjčkou »na ruku«. „Velkou obezřetnost je potřeba mít u půjček v hotovosti. Automaticky se totiž zavazujete ke splácení v hotovosti, což může někomu následně způsobovat problémy,“ varuje Štěpán Mika, ředitel vzdělávacího institutu CEMI. Podle něj už byl zaznamenán případ, kdy poskytovatel hotovostních peněz požadoval zaplacení jednorázového poplatku ve výši deseti tisíc korun. Navíc, tento poplatek nebyl zahrnut do RPSN a spotřebitel tedy vlastně předem nevěděl, kolik přeplatí.

S akčními úroky
Populární pastí je i odměna ve formě vrácení několika posledních splátek. Úroková sazba totiž odpovídá počtu splátek až po přiznání bonusu. „Riziko spočívá v tom, že spotřebitel může nevědomky porušit podmínky smlouvy a následně o danou slibovanou garanci vrácení splátek či jiný bonus, přijít. V konečném důsledku se spotřebiteli půjčka dramaticky prodraží, protože přeplatí více, než kolik by odpovídalo slibované úrokové sazbě,“ dodává Štěpán Mika.
7 důležitých rad
1. Nekývněte na první nabídku. Porovnejte několik možností.
2. Před podpisem si smlouvu důkladně prostudujte
3. Porovnávejte nejen úroky, ale především RPSN. Ze zákona musí být uvedeno u každé půjčky.
4. Pokud něčemu nerozumíte, ptejte se. Když nerozumíte ani potom, nic nepodepisujte.

5. Nepůjčujte si na splácení předchozích půjček.
6. Nenechávejte problémy »vyhnít«. Pokud nemáte na splátky, zkuste se s věřitelem domluvit.
7. Zdarma vám v těžké situaci poradí v neziskových poradnách. Využít můžete např. Poradnu při finanční tísni. Na její Zelenou linku (800 722 722) je možné volat každé pondělí. E-mailová adresa je poradna@financnitisen.cz.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.