Antonín Hrbáček (71): Na domě má přes 20 000 žárovek! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Antonín Hrbáček (71): Na domě má přes 20 000 žárovek!

Antonín Hrbáček u svého rozzářeného domu.
Antonín Hrbáček u svého rozzářeného domu. (Foto pro Aha! – Jana Gogová, ara)

Ježíšku, tady jsme! Přes dvacet tisíc rozzářených žároviček na domě, stodole i stromech a keřích zahrady Antonína Hrbáčka (71) z Lípy na Zlínsku upozorňuje: už za 13 dní budou Vánoce.

A svítit budou až do Tří králů. „Celé to vzniklo náhodou. Dostal jsem dědictví po bezdětné tetičce a jako elektrikáře mne před sedmi lety nenapadlo nic jiného, než peníze investovat do kabelů a žárovek. Svítím pro potěchu dětem, ale také své příbuzné do nebe,“ pousměje se Hrbáček.

Jde o naprosto jedinečné zařízení. „Svíček mám více než dvacet tisíc, samozřejmě tomu adekvátní drát, to už bude pomalu kilometr. Podívaná mi za tu práci určitě stojí a vděk a úžas dětí nenahradíte vůbec ničím,“ přehlíží své dílo. Ročně obmění tak deset procent opotřebovaných svíček, dohromady to za léta svícení může být kolem 40 tisíc. Energie také není zadarmo... „Může to už být klidně s materiálem za ty roky ke sto tisícům, ale počítat to fakt nechci, o to nejde,“ dodává.

Víte, že...
...čas, kdy rozsvěcí, je daný? Pokaždé v půl páté v podvečer, často také ráno před rozedněním, aby se šlo dětem dobře do školy.
Meteoroložka Honsová: Vánoce by mohly být bílé!
Po oteplení v posledních dnech se začne ochlazovat. A numerické modely meteorologů dokážou relativně přesně předpovědět počasí až do Štědrého dne. Jaké budou Vánoce? „I přesto, že se každý den výpočty malinko liší, vypadá to, že počasí na letošní Štědrý den bude rozhodně připomínat zimu,“ konstatuje Dagmar Honsová.

Bude chladněji než v minulých letech a mělo by být oblačno ojediněle se sněžením. Poslední bílé Vánoce v Praze přinesl rok 2010, celé Česko pod bílou peřinou bylo naposledy před 54, tehdy i pořádně mrzlo, teploměr ukazoval –15 °C.



Přečtěte si
st.rec
11. 12. 2016 • 20:12

Elektrické vánoce jsou dost hnus.Jediná klasická svíčka udělá lepší náladu.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.