Panika mezi vědci: Žirafy vymírají! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Panika mezi vědci: Žirafy vymírají!

Žirafám hrozí vymření!
Žirafám hrozí vymření! (Foto Zoo Praha, ČTK, Reuters, Profimedia.cz)

Žirafám zvoní hrana. Nově se dostaly na seznam ohrožených druhů. Ve volné přírodě těchto elegantních dlouhonohých a dlouhokrkých savců už nežije ani sto tisíc.

Žirafám hrozí podle biologů vyhynutí. Jejich populace klesla v posledních třiceti letech o 40 procent. Ocitly se tak v kategorii »zranitelných« druhů. „Všichni si myslí, že žirafy jsou všude, ale nejsou,“ řekl Julian Fennessy, zástupce Mezinárodního svazu na ochranu přírody (IUCN).

Podle něj žirafám hrozí, že vyhynou bez povšimnutí. Za poklesem jejich počtu vidí úbytek jejich přírodního prostředí, nemoci a útoky pytláků. Z přírodního prostředí žirafy vytlačují lidé, což se děje především ve střední a východní Africe, kde populace žiraf výrazně klesá. Naopak na jihu Afriky počet žiraf prý vzrostl.

Podle IUCN už 860 druhů rostlin a živočichů vymřelo a 68 druhů živočichů nežije ve volné přírodě. Více než 1300 druhů je v ohrožení.

Zoo trapí žirafí »kluci«
Chov žiraf není jednoduchý ani pro odborníky v zoo. „Je to náročné,“ říká o problémech velkých savců Jaroslav Šimek, zástupce ředitele Zoo Praha.

Jak moc složitý je chov žiraf?
„Je specifický především ohledně nároků na chovné prostory a na výživu.“

Ve stádě prý může být vždy jen jeden dospělý samec. Co se děje, když se narodí »kluk«?
„Většinou odchází pryč. Doporučený věk k odchodu ze skupiny je okolo 15 měsíců, a to i vzhledem k tomu, že transport mladších a menších zvířat je snazší. Samci většinou odcházejí do samčích skupin.“

Jakou má sameček šanci »získat« stádo samic?
„Záleží na genetické vhodnosti daného jedince ke stádu, které je bez samce. Získat umístění je v posledních letech obtížné. Kapacita chovných zařízení je omezená a proces může trvat několik let. Proto zoo tyto případy začínají řešit umístění hned po narození mláděte.“

Kolik žiraf nyní žije v evropských zoo?
„Evropský chovný program registruje okolo 900 žiraf. Nejpočetnější skupinou jsou žirafy severní núbijské (dříve Rothschildovy, pozn. red.), kterých je okolo 450.“  

Bude možné vracet žirafy zpět do přírody podobně jako koně Převalského?
„Teoreticky to možné je, nicméně logisticky jistě náročnější než v případě koní. V současné době se však žádný reintrodukční projekt založený na zvířatech ze zoologických zahrad nechystá.“

Zoo v Kodani samce utratila
Žirafího samce Mariuse v roce 2014 nechali v kodaňské zoo utratit a pak ho dali před dětmi sežrat lvům. Vedení svůj krok tehdy vysvětlilo tím, že se tak stalo v rámci snahy bránit příbuzenskému křížení zvířat. Evropská asociace zoologických zahrad (EAZA) jim měla tento krok doporučit, protože v rozmnožovacím programu bylo mnoho žiraf s podobnými geny, jaké měl Marius, a jeho kastrace by prý byla ještě krutější.

Víte, že...
...v roce 1985 bylo na světě asi 151 tisíc až 163 tisíc žiraf? Loni jich podle Mezinárodního svazu na ochranu přírody bylo už jen 97 562?

Zajímavosti o dlouhokrkých kráskách

Rodí se kaskadérsky
Žirafy rodí ve stoje. Mládě z matky vyklouzne z asi dvoumetrové výšky na zem. Má to svůj význam. Dopad je pro novorozeně impulzem k prvnímu nadechnutí.

Rekordní velikáni
Žirafy jsou nejvyšší zvířata na světě. Samci dorůstají výšky od 4,8 až do 5,5 metru a váží až 900 kilo. Čahouni jsou i jejich mláďata. Rodí se vysoké od 160 cm až do dvou metrů.

Složené růžky
Žirafy přicházejí na svět už s růžky. Aby mláďata matky při porodu neporanila, mají růžky chrupavčité a složené na hlavě proti sobě. Teprve později se jim narovnávají a kostnatí.


Složité pití
Aby se žirafa napila, musí se široce rozkročit, hlavu sklonit obloukem téměř pět metrů k vodě a pak se opět do výšky narovnat. Aby se jí nepřekrvil a pak při zvedání hlavy naopak neodkrvil mozek a ona neupadla, má v krčních žílách speciální chlopně, které v jejím těle regulují tok krve.

Silné srdce
Při sklánění a zvedání hlavy kolísá žirafě prudce krevní tlak, proto má silné srdce. Dlouhé je až 60 cm, se stěnami silnými až 7,5 cm. Váží přes 10 kg a krev z něj vychází pod tlakem dva až třikrát vyšším než u člověka.

Ukope i lva
Na žirafu si netroufne ani lev. V nohou má volný kyčelní kloub, a tak může kopat nejen dopředu, ale i do stran. Pokud lva trefí do hlavy, zabije ho jednou ranou. Toto »bojové« umění zvládají už i několik dnů stará mláďata. Ta dospělému člověku dokážou kopem přerazit ruku nebo nohu.

Záhadný krk
Až donedávna se uvádělo, že navzdory tomu, jak má žirafa dlouhý krk, je její krční páteř složena jen ze sedmi obratlů jako u ostatních savců. Nyní odborníci diskutují o tom, že to není zcela pravda. Žirafa má podle nich jeden krční obratel navíc, avšak jeden hrudní jí vymizel.

Nejsou spáči, rychlost mají »městskou«
Žirafa spí průměrně 4,6 hodiny za den. Při běhu dokáže vyvinout rychlost až 51 km/h a už několikadenní mládě je schopné běžet rychlostí až 30 km/h.

Každá je jiná
Žádné dvě žirafy nemají stejnou kresbu na srsti, je to stejně jako s otiskem prstu u člověka.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.