Kdo si zapálí v hospodě, zaplatí až 5000 korun: Poslanci to »típli« kuřákům! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Kdo si zapálí v hospodě, zaplatí až 5000 korun: Poslanci to »típli« kuřákům!

Jo, je to doma. Protikuřácký zákon je schválen. Nový ministr zdravotnictví Ludvík si radostí zatleskal.
Jo, je to doma. Protikuřácký zákon je schválen. Nový ministr zdravotnictví Ludvík si radostí zatleskal. (Foto Aha! – Zbyněk Pecák, Jakub Poláček)

Od konce května příštího roku se z větráků hospod přestane valit tabákový dým. Poslanci totiž včera novým zákonem kuřákům típli pomyslnou cigaretku nejen u »jednoho«... Normu musí ještě potvrdit Senát a prezident.

Ze 163 přítomných poslanců vládní koalice, komunistů a TOP 09 jich včera 118 zvedlo ruku pro tzv. protikuřácký zákon. „Mám velkou radost, že se to povedlo,“ usmál se premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Češi se tak podle něj zařadili mezi civilizované státy, které chrání zdraví svých občanů. „Zvítězila ochrana zdraví před lobby,“ pochvaloval si ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík (ČSSD). Ve funkci je devět dní, a už se mu podařilo to, co jeho předchůdci Svatopluku Němečkovi trvalo tři roky. Ačkoli je náruživým kuřákem, i šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek se nad schválenou normou dmul. „Naše země se přidává k těm v Evropě, které uznávají, že normální je nekouřit,“ uvedl.

Kde si kuřáci nezapálí
V restauracích, barech a dalších pohostinských zařízeních. V kinech, divadlech, koncertních a výstavních síních, ve sportovních halách nebudou moci být kuřárny. Kuřárny zákon znemožňuje i pro zdravotnická zařízení s výjimkou uzavřených psychiatrických oddělení. Na nekrytých částech zastávek hromadných doprav. V zoologických zahradách, kde ale budou moci být kuřácké koutky.

Kde se bude smět kouřit
Zákon neomezí kouření na zahrádkách před restaurací, v čajovnách nezakáže vodní dýmky.

Stát nebude mluvit ani do toho, zda dospělí kouří v autě, kde cestuje i dítě.

Kdo s čím neuspěl
*Marek Benda (ODS) s požadavkem, aby v kinech, divadlech, ve výstavních a koncertních síních a sportovních halách zůstaly kuřárny.
*Jan Klán (KSČM) s výjimkou pro menší provozovny do 80 metrů čtverečních.
*Marek Benda (ODS) s možností zřizovat v restauracích kuřárny bez obsluhy.

Jaké hrozí postihy
Kuřáka, který si v restauraci zapálí, to může stát až 5000 korun. Provozovateli pak hrozí až 50tisícová pokuta, v ojedinělých případech i uzavření provozu na dva dny. Hospodským, kteří prodají cigarety nezletilým, hrozí zákaz činnosti na půl až dva roky. Pod stresem z padesátitisícové pokuty budou také dopravci, poskytovatelé zdravotnických služeb či školy, pokud nevyzvou osobu, která nedodržuje zákaz kouření, aby kouřit přestala, a neoznámí ji policii.


Hlídej si opilce, nebo...
Protikuřácký zákon zavádí také přísnější postihy benevolentním výčepním. Pokud prodá panáka osobě, u které může předpokládat, že po vypití může někoho ohrozit, hrozí mu pokuta až 50 tisíc. Stejné to bude i tehdy, pokud nalije osobě »vykazující známky opilosti«. Jinými slovy stačí deset vrávorajících v šenku a může být po živnosti...

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.