Sexuální zneužívání a znásilnění se může týkat kohokoli z nás: Oběťmi jsou i muži! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Sexuální zneužívání a znásilnění se může týkat kohokoli z nás: Oběťmi jsou i muži!

Fotografie
Fotografie (internal)

Oběťmi znásilnění jsou nejčastěji ženy. Nejvíce ohroženou skupinou jsou ty ve věku 18 až 34 let. Odborníci ale varují, že se sexuální zneužívání může týkat kohokoli z nás. Bohužel i dětí, starších osob a také mužů. Odhady sexuologů mluví o tom, že z celkového počtu znásilněných tvoří chlapi přibližně 10 % obětí!

Problém u mužů je podobný jako u žen, o prožité hrůze často mlčí. Z policejních statistik vyplývá, že hlavní část obětí mužského pohlaví tvoří děti do 18 let. Kriminalisté se však zabývají i případy znásilnění mužů mezi 19 až 40 lety.

Nejčastěji je pachatelem těchto útoků člověk, který není s obětí ve vztahu, ale zná ji. „Není to jednoznačné jako v opačném případě. Žena většinou muže donutí k nějaké sexuální aktivitě pod nějakou výhrůžkou. Začne mu třeba vyhrožovat, že ho vyhodí z bytu nebo nedostane peníze. Nebo naopak mu za to něco slíbí. Když mi vyhovíš, tak ti za to něco dám,“ uvádí sexuoložka Renáta Kavanová.

Muži se v souvislosti se sexuálním zneužitím setkávají s větším nepochopením ve společnosti, a tak je možné, že útoků je ve skutečnosti více. „Muži třeba nenahlašují osahávání, protože je to z jedné stránky těší, žena to většinou chápe jako obtěžování,“ dodala Kavanová.

Strach o život, ale i erekce...
Ročně se vyskytnou jednotky případů, kdy znásilnění spáchají ženy. Jak je to vůbec možné? Sexuologové uvádějí, že muži zažívají při znásilnění stejné pocity jako ženy. Hrůzu, strach o svůj život, paralyzaci šokem. „Většinou ale nejde o soulož, protože chlapa prostě k tomu donutit nejde, i když jsou výjimečné situace,“ řekla sexuoložka Renáta Kavanová. Není ale prý zcela neobvyklé, když se i v takovém případě dostaví u chlapa erekce.

Statistika za rok 2014

Věk    Počet mužských obětí
0–18        35
19–30       6
31–40       4
41–50       1
51–60       0
60+          0

Vztah k pachateli     Počet mužských obětí

Manžel/partner           0
Příbuzný    ´              11
Jiný známý muž         18
Neznámý muž            17


Víte, že...
...k sexuálnímu zneužívání dochází i v kriminále? Za poslední čtyři roky bylo nahlášeno 40 případů znásilnění vězně jiným trestancem, uvedl server lidovky.cz.

Zneužili ženy a pak je zavraždili! Za »totáče« pachatele věšeli...
Spartakiádní vrah Jiří Straka, otec dětí Václav Mrázek i sexuální deviant Miroslav Stehlík. Ti všichni znásilňováním a zabíjením žen v minulosti zaměstnali kriminalisty.

Spartakiádní vrah Jiří Straka (47): 5 znásilnění, 3 vraždy
Jeden z nejznámějších sexuálních násilníků naší historie je spartakiádní vrah Jiří Straka (47). V roce 1985, v pouhých šestnácti letech, v době konání spartakiády napadl v Praze 11 žen, pět znásilnil a tři zavraždil. Jednou z nich byla lékařka Věra F. (†30), kterou tloukl do hlavy botou. Když upadla do bezvědomí, znásilnil ji. Vtom se ale začala vzpamatovávat, a tak ji uškrtil ramínkem od podprsenky. Její tělo našla ležet nahé, s roztaženýma nohama náhodná kolemjdoucí. Nízký věk Strakovi zajistil jen desetiletý trest. Po amnestii v roce 1994 putoval do Opavy na ústavní léčbu, odkud byl v roce 2004 propuštěn. Podstoupil kastraci, ještě předtím mu měli spoluvězni genitálie rozkopat. Nyní žije se změněným jménem v Moravskoslezském kraji.


Průměrný milenec Václav Mrázek (†32): 7 znásilnění a vražd
V letech 1951 až 1956 pátrali kriminalisté po Václavu Mrázkovi (†32), sériovém vrahovi, který v okolí Chomutova znásilnil a zavraždil celkem sedm žen. Jeho nejmladší oběti bylo 6 let! Policisty na jeho stopu přivedla až drobná krádež, po které u něj při domovní prohlídce objevili věci jedné ze zavražděných žen. Po zatčení uvedl, že ho více než samotný pohlavní styk vzrušilo donutit k němu ženu násilím. V době dopadení měl stálou partnerku a několik dětí, o hrůzných choutkách muže neměla žena ani ponětí. Naopak ho popsala jako zbabělce a průměrného milence. 30. prosince 1957 byl popraven.   

Sexuální deviant Miroslav Stehlík (†29): 12 znásilnění, 2 vraždy
Miroslav Stehlík (†29) znásilnil v Praze v noci na 1. září roku 1983 Evu Č. (28). Žena hned druhý den vše nahlásila na policii a velmi přesně ho popsala. Uvědomila si, že jí připomínal spolužáka její starší sestry. Tak útočníka, který zabil dvě ženy a dalších 12 znásilnil, dopadli. Policisté ho prověřovali už dříve, ale v době vražd měl být na ústavním léčení v Bohnicích. Jenže přišel na to, jak z uzavřeného oddělení na pár hodin nepozorovaně zmizet a při těchto »výletech« páchal násilí na ženách. V roce 1984 byl odsouzen k trestu smrti a 25. února 1985 byl v pankrácké věznici oběšen.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.