Silnice smrti u Moravských Budějovic: Za 19 dní 6 mrtvých... na 1500 metrech! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Silnice smrti u Moravských Budějovic: Za 19 dní 6 mrtvých... na 1500 metrech!

16. listopadu 2016. Hasiči požár osobního vozu uhasili, posádce už ale nebylo pomoci.
16. listopadu 2016. Hasiči požár osobního vozu uhasili, posádce už ale nebylo pomoci. (Foto Aha! – Jiří Čada, ČTK/Luboš Pavlíček)

Nejkrvavější silnice Česka! Tak děsivé přízvisko si vysloužila silnici I/38 u Moravských Budějovic na Třebíčsku. Během 19 dnů na ní přišlo při dvou kolizích o život pět lidí, šestý včera zemřel v nemocnici.

Bylo 16. listopadu, tři muži (†27, †33 a †38) jeli ve směru na Znojmo, po obchvatu minuli město a po několika stech metrech jejich vůz vjel do protisměru a střetl se s kamionem. Proč? Příčinu šetří policie, všichni tři ale ve vraku uhořeli.

Další neštěstí, jehož oběťmi jsou tři mladíci (†19, †20, †21) z fiatu, se stalo tento týden v pondělí o pár set metrů dál. „Řidič vozu Iveco narazil zezadu do stojícího fiatu připraveného odbočit doleva na Zvěrkovice a natlačil ho pod cisternu jedoucí v protisměru,“ objasnila policistka Dana Čírtková. Dva lidé z fiatu zemřeli na místě, třetí včera v nemocnici. Policie podle informací Aha! zjišťuje, zda řidič Iveca za jízdy netelefonoval nebo psal sms.

Podle policie přitom tato silnice není nebezpečná. Naopak je nadstandardně široká, rovná a přehledná. Možná ale právě to svádí řidiče k tomu, aby řízení věnovali méně pozornosti. Následky jsou pak fatální. „Co ale můžete dělat s řidičem, který nečekaně v důsledku nepozornosti vyjede do protisměru přímo pod kola kamionu,“ říká k první z tragických nehod Dana Čírtková.

Pomůže »tvorba kolon«?
Policie hodlá problém nepozorných hazardérů vyřešit dopravním značením. V úseku smrti chtějí umístit značku »tvorba kolon« a do budoucna by na místě měl být vytvořen odbočovací pruh.

Přehledné bývá zrádné
Přehledné komunikace a křižovatky bývají podle odborníků paradoxně místy smrti.

Psycholog Karel Humhal
„Pro řidiče zdánlivě pohodlný úsek může mít za následek, že poleví v ostražitosti a soustředění. Ani si to nemusí uvědomit. Riziko, že podvědomě vypne, je větší, pokud má za sebou delší cestu, kdy se musel více soustředit například na zatáčky, výmoly, objížďky a podobně.“  

Jan Pechout z BESIP
„Tam, kde je vidět široko daleko, to právě bývá zrádné. Na širokých silnicích, pokud v okolí chybí nějaký orientační temný bod, se hůře odhaduje rychlost ostatních jedoucích aut. Navíc na komunikacích, které jsou přehledné jezdí řidiči většinou rychle. Viník nehody si myslí, že stihne například předjet a dopadne to špatně.“



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.