Hrdina Martin Horňák (38) z Karviné: Vytáhl Stanislava (40) z hořícího auta! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Hrdina Martin Horňák (38) z Karviné: Vytáhl Stanislava (40) z hořícího auta!

Řidiče Stanislava Karase (vlevo) vysvobodil z hořícího vozu zachránce Martin Horňák.
Řidiče Stanislava Karase (vlevo) vysvobodil z hořícího vozu zachránce Martin Horňák. (Foto Aha! – Karel Janeček, HZS)

Přesně před půl rokem se stal hrdinou okamžiku Martin Horňák (38) z Karviné. Když viděl ve zpětném zrcátku bouračku, při níž z auta začaly šlehat plameny, nezaváhal. Zastavil a odvážně z kabiny vyprostil zaklíněného řidiče Stanislava Karase (40).

Život zachránil otci tří dětí letos 7. července při výjezdu z Karviné do Českého Těšína. „Spěchal jsem na montáž. Ve zpětném zrcátku jsem viděl oblak prachu. Uvědomil jsem si, že vůz, který mě v protisměru míjel, vyjel z vozovky,“ popisuje.

Okamžitě se otočil a jel pomoct. „Viděl jsem, že už je zle. Vyběhl jsem z auta a letěl jsem do kabiny zjistit, co se stalo,“ popisuje. Podařilo se mu vysvobodit ze sedačky Stanislava, kterého už začaly olizovat plameny.
„První, co jsem ale v autě viděl, byly dětské sedačky. Udělalo se mi nevolno, jelikož mám sám tři děti. Hoši (6 a 10) a dívenka (8) už naštěstí tou dobou stáli u krajnice. Ven jim pomohla jiná motoristka. Děti plakaly. V autě byla všude krev, hořelo A lidé řvali, že to bouchne,“ pokračuje.

Když zraněného řidiče vytáhl, auto celé shořelo.


Proč nezastavili jiní?
„V autě trávím hodně času od svých 17 let. Jezdil jsem jako řidič zásobovač. Proto mi přijde divné, když lidé projíždějí kolem aut v příkopech, ani se nezastaví a nezeptají se, zda někdo nepotřebuje pomoc. Je to divné,“ řekl Aha! Martin Horňák.

Je jubilejním gentlemanem
Martina Horňáka ocenili za záchranu řidiče titulem Gentleman silnic. Je v pořadí 120. oceněným. Titul získalo 20 žen, mezi nimi i dvě malé holčičky (13), které rovněž pomáhaly při nehodě.

Jak k nehodě došlo
Řidič (58) seatu dostal smyk a přejel do protisměru, kde čelně vrazil do hyundaie Stanislava Karase (40). Jeho vůz začal okamžitě hořet.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.