Velký průzkum mezd: Berete férový plat?! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Velký průzkum mezd: Berete férový plat?!

Jak si stojíte v platovém srovnání?
Jak si stojíte v platovém srovnání? (Profimedia.cz)

S prvním vánočním dárkem přišli statistici! Mašlí převázali zprávu, že průměrná mzda vzrostla proti loňsku o 1170 Kč na 27 220 korun. Bohužel ne každý má z tohohle balíčku radost – dvě třetiny zaměstnanců na průměrnou mzdu nedosáhnou. Jenže ekonomika je v dobré kondici, a tak se přidání dočkali téměř všichni, včetně těch s nejnižšími příjmy.

Způsobuje to nízká nezaměstnanost a nedostatek vhodné pracovní síly. Růst mezd ve třetím čtvrtletí roku tak podle analytiků patří mezi nejdynamičtější za posledních sedm let. Víc v peněžence mají lidé jak v zaměstnanecké, tak nezaměstnanecké sféře.

Protože kategorie průměrné mzdy je kromě statistiky dobrá tak jedině k naštvání, používá se spíš jako měřítko mzdové prosperity medián mezd. Jde o prostřední hodnotu, tedy číslo, kdy polovina výplat je vyšší než tento údaj, a druhá polovina zase nižší. Tento zlatý střed činil ve sledovaném období 23 527 korun a proti loňskému třetímu čtvrtletí byl vyšší o 5,1 procenta. U mužů dosáhl 25 720 Kč, u žen byl o 4759 korun nižší.

A s ještě jedním zajímavým údajem přišli statistici: Osmdesát procent zaměstnanců pobíralo mzdu mezi 11 365 a 43 349 korunami.

Ekonom Křeček: Rozdíly se zmenšují
„Průměrná mzda je silně zkreslena tím, že někteří pobírají extrémně vysoké platy. Například manažeři velkých firem, kteří mají 220 tisíc korun. To ovlivňuje výši průměrné mzdy. Naproti tomu medián seřazuje všechny zaměstnance od nejnižší mzdy až po nejvyšší a vybere toho, který je přesně uprostřed. To, že medián (5,1 %) roste rychleji než průměr (4,5 %), znamená, že se rozdíly ve společnosti zmenšují, “ říká Štěpán Křeček (25), ekonom z VŠE.
Průměrná mzda v krajích Česka

Víte, že...
...o 4,5 procenta se zvýšila průměrná mzda oproti loňsku?

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.