Nová studie lékařů: Pitný režim může zabíjet! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Nová studie lékařů: Pitný režim může zabíjet!

Britští lékaři zpochybnili doporučení 2 až 3 litrů tekutin denně.
Britští lékaři zpochybnili doporučení 2 až 3 litrů tekutin denně. (Foto ara)

Dospělý člověk musí denně vypít dva až tři litry tekutin! Heslo, které do nás hustí zleva zprava, zřejmě pozbývá platnosti poté, co v Británii zaznamenali několik malérů včetně smrti zapříčiněných právě nadměrným příjmem tekutin!

V londýnské nemocnici King‘s College Hospital přijali ženu (59) poté, co se podle lékařů doslova předávkovala vodou. Trpěla nevolností, úpornou bolestí hlavy a neustále zvracela. Začal jí otékat mozek a nechybělo mnoho, aby upadla do kómatu! Vyšlo najevo, že před hospitalizací měla problémy s infekcí močových cest a lékař jí doporučil, aby pořádně zavodňovala své tělo. Měla vypít tři deci vody co půl hodiny. To ji ale málem zabilo!

Jen krok od smrti
„Testy zjistily, že žena má nebezpečně nízké hladiny solí v krvi. Při takové hladině, jakou měla ona, běžně 30 procent lidí umírá. Ještě v nemocnici, když jsme snížili její dávky vody na litr denně, měla dlouhodobé potíže, včetně například problémů s řečí nebo nezvladatelného třesu rukou. Trvalo víc než týden, než se pacientka začala cítit alespoň trochu lépe,“ uvedli britští lékaři v odborném magazínu BMJ Case Reports a dodali, že vloni jim žena předávkovaná tekutinami po diagnostikované gastroenteritidě (zánět trávicí soustavy) v nemocnici zemřela.

Český expert: Z vody hrozí metabolický rozvrat!
„Pokud člověk naráz vypije příliš velké množství tekutin, naprosto si v organismu naředí vnitřní prostředí a dojde k metabolickému rozvratu. Bude mu špatně, bude se cítil malátný. V extrémních případech nebo u nemocného člověka může dojít k otoku mozku, k zástavě dechu, křečím i smrti,“ řekl Blesku RNDr. Pavel Suchánek z Fóra zdravé výživy. Kolik tekutin bychom v tomto ročním období tedy měli během dne vypít? „Čisté vody kolem 1,5 až 2 litrů. Pokud jíte pestrou stravu, to znamená dostatek ovoce, zeleniny, vývarů, stačí příjem 1,2 litru tekutin,“ doporučil Suchánek.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.