Racek tříprstý, rarita v Česku: »Přifoukla« ho bouře? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Racek tříprstý, rarita v Česku: »Přifoukla« ho bouře?

Racek tříprstý loví především malé druhy ryb, korýše, hmyz nebo červy.
Racek tříprstý loví především malé druhy ryb, korýše, hmyz nebo červy. (Foto pro Aha! – Lukáš Kovár)

Ornitologové jásají! V Česku se objevil racek tříprstý. Jde o kuriozitu. Pták totiž hnízdí na pobřeží Atlantského a Tichého oceánu a jinak žije na volném moři. A nyní se objevil mezi Bohumínem a Ostravou.

„Tito mořští ptáci se objevují ve střední Evropě jen velmi výjimečně. Do Česka zalétají nepravidelně a poměrně vzácně,“ potvrdil předseda Moravského ornitologického spolku Jiří Šafránek. Nyní racek tříprstý obývá štěrkovnu ve Vrbici.

Ornitologové předpokládají, že ze severu Moravy po pár dnech racek tříprstý odletí zpět do domoviny, kterou je mu volné moře v Atlantiku. „Naposledy se objevil v listopadu 2012 na Hradeckém rybníku v Tovačově,“ doplnil odborník Šafránek.

Spí na moři...
Racek tříprstý je stejně velký jako racek chechtavý. Je převážně bílý s šedým hřbetem a křídly s výrazně tmavými konci. Kromě období hnízdění žijí rackové tříprstí na volném moři. Přečkávají tam i velké bouře a spí na vodě, často značně rozvlněné. Do vnitrozemí zaletují jen velmi výjimečně, většinou následkem silných mořských bouří.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.