TEST adventních kalendářů: Nejvíc zklamaly ... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

TEST adventních kalendářů: Nejvíc zklamaly ...

Test čokolád z adventních kalendářů - Dražší neznamená kvalitnější! Právě naopak.
Test čokolád z adventních kalendářů - Dražší neznamená kvalitnější! Právě naopak. (Foto: Dan Černovský, scom, Profimedia.cz)

Dražší neznamená kvalitnější! Právě naopak. Jak ukázal test deníku Blesk, výrobce, který se na obale nejvíce pyšní tím, že jeho výrobek je z mléka (dokonce alpského), má většinu tuku obsaženého ve výrobku z levného palmového oleje!

Navíc výsledky laboratoře ukázaly, že kvalita mléčné čokolády je na hraně, protože obsahuje méně, než je minimální limit pro mléčnou sušinu. Přitom je to druhý nejdražší kalendář v našem testu. Co z toho vyplývá? Platíme za známou značku a hmotnost levně vyrobené náplně.

Samý cukr

Mléčná čokoláda je pro mnohé z nás (a zejména děti) chutnější než hořká. Na prvním místě ve složení má totiž často cukr (i hořká čokoláda může obsahovat cukr, ale obvykle jej obsahuje méně). A v případě adventních kalendářů tomu tak bylo ve všech případech.

Množství cukru (sacharózy) se sice na obale nedočtete, ale můžete jej odhadnout z tabulky výživových hodnot, kde je uvedený obsah celkových cukrů, kam patří i mléčný cukr (laktóza), který je součástí mléčných čokolád. Jeho obsah je ale okolo 4–5 % z celkového obsahu cukrů.

Zlevňovač

V poslední době je palmový tuk zapovězeným olejem. K jeho získávání se totiž budují plantáže pro pěstování palmy olejné tak, že se kácí pralesy. S jejich vymýcením jsou pak v ohrožení další rostliny, a především zvířata jako například orangutáni.

Z ekologického hlediska je to velký problém, z výživového, tedy že je navíc škodlivý, to tak dramatické není. Není totiž horší než například kokosový tuk, který je často neprávem vyzdvihován ve zdravé výživě.

Přitom obsahuje větší množství nasycených mastných kyselin, které jsou pro naše tělo nevýhodné, než zmíněný palmový tuk. Navíc palmový tuk se profi lem mastných kyselin od mléčného tuku příliš neliší. Ale pro výrobce představuje levnou surovinu…

Fialová lež

»Směs mléčné čokolády z alpského mléka a mléčné čokolády z alpského mléka s mléčnou náplní«. Takový popis najdeme z druhé strany fialové krabičky adventního kalendáře oblíbené značky Milka. Čekali byste, že mléka tam bude víc než dost?

Omyl, jak ukázaly výsledky laboratoře, celkové mléčné sušiny v mléčné čokoládě je nejméně ze všech. S přihlédnutím k odchylce je hodnota na hraně. Podle vyhlášky totiž v mléčné čokoládě musí být minimálně 14 % mléčné sušiny. Mléčná čokoláda v adventním kalendáři od Milky měla 12,2 %.

Některé čokoládové kousky adventního kalendáře Milka obsahují i mléčnou náplň »z alpského mléka«, jak deklaruje výrobce. Ale ve složení drze přiznává, že mnohem více než mléka samotného je v náplni palmového tuku – levné náhražky mléčného tuku a kakaového másla.

Dokonce ho obsahuje po cukru druhé největší množství. Jenže legislativa neurčuje, kolik mléka musí takováto mléčná cukrovinka obsahovat, takže výrobce klame spotřebitele legálně.

Použití levného palmového tuku se v obsahu nasycených mastných kyselin významně neliší od mléčného tuku či kakaového másla, jenže se dost liší v ceně – Milka byla v našem testu druhá nejdražší.

Bacha na náhražky

Do senzorického testu jsme zařadili i jeden adventní kalendář z »nečokolády«. A jak dopadl? Byl nejhorší. V laboratorní analýze jsme jej vynechali, protože by nešel porovnávat s ostatními. I když vypadá jako čokoládový, výrobce na zadní straně správně uvádí, že se jedná o mléčnou pochoutku.

Takový výrobek se totiž čokoládou nazývat nesmí. Ovšem značka »Happy Choco« může spotřebitelům evokovat, že se jedná o čokoládu. Ve složení najdete na prvním místě cukr a následně plně ztužený rostlinný tuk z palmových jader, sušené mléko a kakaový prášek.

Kakaové máslo ani kakaovou hmotu, které dělají čokoládu čokoládou, neobsahuje, a to proto, aby byla pochoutka levnější. Takže kakaové máslo je nahrazeno ztuženým rostlinným tukem. Další odlišností od ostatních čokoládových kalendářů je, že obsahuje mnohem vyšší podíl nasycených mastných kyselin (32 %), které mají nepříznivý vliv na naše zdraví.

„Dětem proto raději vybírejte kvalitní čokoládu s vysokým obsahem kakaové sušiny,“ radí nutriční terapeutka Věra Boháčová z Fóra zdravé výživy. Najděte si proto chvilku na prostudování složení, zejména pak u podezřele levných sladkostí.

Náplň z rostlinných tuků

Milka nebyla jediným adventním kalendářem, který obsahuje směs čokoládových kousků a čokolád s náplní. Podobně byl na tom i Lindt. Ale na rozdíl od Milky používá rostlinné tuky (kam patří kromě zmíněného palmového i např. kokosový či palmojádrový) v menším množství. Ve složení je uvádí až po kakaovém máslu, kakaové hmotě a mléčném tuku.

Čistá mléčná čokoláda

Výsledky laboratoře, která analyzovala pouze mléčnou čokoládu bez náplní, ukázaly, že žádná mléčná čokoláda rostlinných tuků neobsahovala více než 3 %. Takže z použitých ingrediencí vyplývá, že uvedené rostlinné tuky jsou přidané pouze v náplních. Podle vyhlášky je možné do mléčné čokolády přidávat max. do 5 % rostlinných tuků, ale nesmí jimi být nahrazená kakaová sušina.

„I když uvedené rostlinné tuky patří k nutričně nejméně výhodným, podíl nasycených mastných kyselin se u výrobků s přidanými rostlinnými tuky od ostatních nijak významně neliší,“ vysvětluje nutriční terapeutka Věra Boháčová z Fóra zdravé výživy.

Bez, nebo s éčkem

Emulgátor polyglycerolpolyricínoleát (E476) se používá zejména v mléčných čokoládách a kakaových a čokoládových cukrovinkách. Zajišťuje, aby při výrobě nebo při průmyslovém zpracování čokoláda dobře tekla, rozlévala se a rozpouštěla se.

Bývá však považován za strašáka, protože byl dříve předmětem diskuzí ohledně zdravotní nezávadnosti. V Německu byl dokonce zakázaný. Pochybnosti byly ale vyvráceny a jeho používání pro vybrané druhy potravin povolila Evropská unie.

Protože se však jedná o silný emulgátor, používá se jen v omezeném množství – max. 0,1 %. Ačkoli není zdravotně závadný, pozitivně jsme v testu hodnotili ty čokolády, které zmiňovaný emulgátor neobsahovaly – Milka, Favorina a Lindt.

Menší je lepší

Když se držíte přísloví »všeho s mírou«, nemusíte se adventních kalendářů obávat. „Tyto výrobky jistě profil jídelníčku našich dětí nenaruší, pokud se bude jednat o jednu malou čokoládku denně,“ vysvětluje nutriční terapeutka Věra Boháčová.

„Všechny výrobky splňují parametry mléčné čokolády. Výsledky testů tak ukazují, že je možné vybírat i třeba jen podle finančních možností a nebude to výběr špatný,“ dodává.

Je ale lepší kupovat spíš menší gramáže. „Vzhledem k množství sladkostí, které se k dětem v tomto období dostává, bych jako výhodnější viděla ty kalendáře, které mají nižší gramáž,“ doplňuje nutriční terapeutka Boháčová.

Co jsou mastné kyseliny?

Základem tuků a olejů je tzv. glycerol, což je bezbarvá kapalina s nasládlou chutí. Na něm jsou navázané kyseliny, které se nazývají mastné kyseliny. Rozdělují se na nasycené (SAFA) a nenasycené mastné kyseliny, z nichž některé jsou esenciální.

Zvláštní skupinou jsou pak trans-nenasycené mastné kyseliny (TFA). Vysoký příjem nasycených, a především trans-nenasycených mastných kyselin vede ke zvyšování cholesterolu v krvi a tím i k riziku vzniku srdečně-cévních onemocnění.

Škodlivé tuky?!

U kalendáře Milk Chocolate Advent Calendar je v českém složení uvedené, že obsahuje »částečně ztužený rostlinný tuk«, přitom čokoláda jej obsahovat nesmí.

Právě průmyslovým ztužením rostlinných tuků mohou vznikat škodlivé transmastné kyseliny, které prokazatelně vedou ke zvyšování cholesterolu v krvi a tím i k riziku kardiovaskulárních chorob. U nás není jejich množství nijak limitováno. V některých zemích už ano.

V námi testovaných čokoládách z adventních kalendářů naštěstí žádné transmastné kyseliny laboratoř neprokázala. Zmíněný kalendář má »jen« chybně přeložené složení.

 



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.