Záhadná smrt mladé dcery prezidenta! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Záhadná smrt mladé dcery prezidenta!

Gulnara byla častou hvězdou rudého koberce v Cannes.
Gulnara byla častou hvězdou rudého koberce v Cannes. (Foto Getty Images	)

Před pár lety měla pod palcem řadu firem i médií a někteří ji měli za následnici prezidentského úřadu. Pak ale upadla v nemilost. Záhady kolem Gulnary Karimovové (44) se množí: je dál v domácím vězení, nebo jsou pravdivé zvěsti, že ji otrávili?

Podnikatelka, politička, diplomatka, filantropka, návrhářka klenotů, popová zpěvačka... Životopis prezidentské dcery je velice pestrý, jak to u prominentů v diktátorských režimech bývá. Počítalo se, že převezme prezidentskou funkci po svém otci Islamu Karimovovi (†78) – ale pak si znepřátelila vlivného šéfa tajné služby a tatíček-prezident ji roku 2013 odstavil na vedlejší kolej. Zhrzená »princezna Uzbeků« se obrátila proti němu a najednou začala kritizovat diktátorské poměry v zemi. Od ženy, která – docela nečistě – vydělávala miliardy díky svému postavení, to sedí.

Vysloužila si tím domácí vězení a o dámě, která dříve plnila první stránky novin, rázem nebylo vůbec slyšet. Když ale nepřišla ani na otcův pohřeb letos v září, začali se mnozí ptát, co s ní je. Některé zdroje říkají, že ji premiér Šavkat Mirzijojev nechal zavřít na psychiatrii. Místní zpravodajský server Center-1 ovšem nedávno přinesl zprávu, že Gulnara byla 5. listopadu zavražděna! Pohřbili ji prý v Taškentu a ještě té noci hrob srovnali se zemí!

Ve hře je samozřejmě moc. Prezidentský úřad prozatímně zastává premiér Mirzijojev a doufá, že se v něm udrží: už 4. prosince budou volby. Bojí se snad, že je Gulnara pořád ještě tak populární či vlivná, aby ho ohrozila? Nebo se jedná o očerňovací kampaň jeho oponentů?

Úřady o jejím osudu zarytě mlčí, uzbecké redakci BBC se však ozval Gulnařin syn Islam (24) s tím, že matka je nadále v domácím vězení a zprávy o smrti jsou jen fámy.

Prominentní politička
Na přelomu století působila na uzbecké misi v OSN, později povýšila na poradkyni, posléze náměstkyni ministra zahraničí. Poté dělala velvyslankyni v OSN a ve Španělsku.


Hrabivá miliardářka
Podle diplomatických depeší, které zveřejnil server WikiLeaks, si Gulnara „urvala podíl na každém trochu lukrativním odvětví“ v Uzbekistánu. Například když švédský operátor TeliaSonera chtěl v Uzbekistánu provozovat mobilní síť, řekla si o úplatek 7,2 miliardy Kč! Švýcarsko či Spojené státy vyšetřují podezřelé aktivity kolem jejích obchodů a aktuálně zadržují na 30 miliard korun.

Kámoška celebrit
GuGuša, jak si Gulnara říkala, milovala peníze i slávu. Přátelila se s vlivnými lidmi a ráda se ukazovala ve společnosti celebrit. Na večírcích si zapózovala třeba po boku Eltona Johna (69), Sharon Stone (58) či Jennifer Lopez (47). Jako návrhářka se zase na akcích potkávala s předními světovými modelkami – mj. s Evou Herzigovou (43) či Karolínou Kurkovou (32).

ISLAM KARIMOV
Autoritářský vůdce a  despota, který řídil Uzbekistán 27 let. Skoro polovina z 32 milionů obyvatel se narodila za jeho vlády. Karimov zemřel po mozkové mrtvici 2. září ve věku 78 let.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.