Chlapík postavil za 11 let kulečník z 1 850 000 zápalek: Pozor, neškrtat! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 17. dubna 2024

Svátek slaví Rudolf, zítra Valérie

Chlapík postavil za 11 let kulečník z 1 850 000 zápalek: Pozor, neškrtat!

Zdeněk je fanda kulečníku, výrobou stolu strávil 11 let.
Zdeněk je fanda kulečníku, výrobou stolu strávil 11 let. (Foto ČTK)

Vyškrtat, nepo poslepovat? S 1 850 000 kusy zápalkami zvolil Zdeněk Matějka z Nového Přerova na Břeclavsku variantu číslo dvě. Během jedenácti let z nich pak pomocí lepidla a smirkového papíru postavil stůl. Ne však obyčejný kuchyňský – kulečníkový!

Zapalovat sirkami oheň, nebo si připalovat cigarety či doutníčky, to se panu Zdeňkovi zdálo příliš fádní. A tak přemýšlel, jestli by s těmi malými dřívky nešlo dělat i něco jiného. To víte, že šlo. A tak si odkládal pomalu krabičku ke krabičce a začal. „Rád s přáteli trávím čas u kulečníku a tak mě napadlo, co si udělat ze sirek tága,“ prozradil začátek své mravenčí práce. Tága nejsou jen tak ledajaká, Zdeněk si s nimi vyhrál. Při pohledu z blízka lze rozpoznat jednotlivé sirky, dokonce v nich jsou vytvořené i ornamenty.

„A pak přišel na řadu stůl,“ pustil se Zdeněk Matějka do velkolepého díla. Mnohem složitějšího. Korpus je ze sirek větších, na obložení pak použil menší. Zdeněk, který pracuje jako obsluha čistírny odpadních vod, ho slepil po večerech a víkendech obyčejným lepidlem na dřevo. Nějde o žádnou zmenšeninu, nýbrž o kulečník v reálné velikosti a splňující podmínky profesionální soutěže. Stůl má standardní rozměry 2,1 metru na 105 centimetrů a je potažen běžným zeleným suknem.

Jde na něm svižně prohánět karambolové koule, ale pozor, lepší je neškrtat. Přece jen, je ze sirek...

Kde se bude šťouchat?
Stůl je slepený, funkční, co s ním bude dál? Kutil Zdeněk Matějka si ho nechá doma, než bude zapsán do knihy rekordů. A pak? „Zatím nevím,“ krčí rameny. „Prozatím si ho ale nechám doma,“ dodává.

Víte, že...
...dosavadním českým rekormanem ve výrobě různých věcí ze sirek byl Tomáš Korda (†65)? Kolekce jeho výrobků je světovým unikátem, spotřeboval na ni 820 215 kusů zápalek.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.