Než opustí kriminál, budou si žít »jako venku«! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Než opustí kriminál, budou si žít »jako venku«!

Areál jiřické věznice, kde by »vesnička« měla vyrůst.
Areál jiřické věznice, kde by »vesnička« měla vyrůst. (Foto Aha! – David malík, Jan Doležal, vizualizace Ministerstvo spravedlnosti ČR)

Žádné cely, ale místnosti bez mříží, žádní dozorci, ale pouze psycholog. Tak vypadá Otevřená věznice, projekt, který vejde do praxe v Jiřicích na Nymbursku. Trestanci se tam budou připravovat na budoucí pobyt na svobodě. 

„Největší výhodou otevřených věznic je to, že mají dobrý vliv na snižování recidivy. Přechod z vězení na svobodu je mnohdy pro odsouzené velkým šokem, čemuž se tady snažíme zabránit a zároveň co nejvíce snížit riziko, aby ti lidé pak pokračovali v další trestné činnosti,“ řekla Aha! mluvčí ministerstva spravedlnosti Tereza Schejbalová.

Náves i zvířata
Areál, i když za zdmi jiřického kriminálu, bude spíše podobný bydlení na vesnici. Čtyři budovy pro odsouzené budou připomínat přízemní rodinné domky, časem přibude dokonce i náves a zahrada, o kterou se postarají sami vězni. Ti budou zároveň chovat zvířata a pěstovat zeleninu.

8 zaměstnanců
Otevřená věznice pro 32 odsouzených vznikne nejpozději do konce roku 2017 a bude stát 23 milionů. O vězně se bude zpočátku starat osm zaměstnanců – kromě vedoucího také čtyři vychovatelé, speciální pedagog, sociální pracovník a psycholog.

Osvědčí se?
Mezi trestanci a svobodou bude jen vězeňská betonová zeď s ostnatým drátem a celý areál budou sledovat bezpečnostní kamery. „Pokud se projekt v Jiřicích osvědčí, počítáme s ním i do dalších zařízení,“ dodala Schejbalová.



Přečtěte si
ellenic
28. 11. 2016 • 14:38

Naprostá pravda, na trestance jdou miliony na vylepšení jejich "kádrového" profilu, což se možná ani moc nepodaří . Kdyby raději nějaké peníze dali seniorům na zvýšení důchodů , tu almužnu, kterou totiž berou, by naši páni politici nerozdýchali. Za to by oni žili necelý týden a někteří možná jen dva dny, při svém způsobu života .

ellenic
28. 11. 2016 • 14:34

Ještě by je měli připravit, jak opět po návratu na svobodu se chovat tak, aby byli co nejdříve zpět . Vlastně to je nemusí nikdo učit, to zvládnou sami. A proto recidivistů máme neúrekom .

marlen5
28. 11. 2016 • 13:18

No to je fajn, že stát vynakládá tolik milionů na to, aby se propuštění cítili dobře a aby si navykli na svobodu. Ale nikdo se nestará o to, jak se cítí oběti trestných činů, nikdo jim nenabídne odborníka a pomoc vyrovnat se s traumatem. Pokud potřebují terapii, musí si terapeuta nejprve sehnat (což není snadné) a pak si terapii ZAPLATIT. Jak musí být těmto obětem když si přečtou tenhle článek si těžko kdokoli z nás umí představit.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.