Nejkrásnější nádraží mají v Mimoni! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Nejkrásnější nádraží mají v Mimoni!

Nádražní budova z pálených cihel v Mimoni je nejkrásnějším nádražím roku 2016.
Nádražní budova z pálených cihel v Mimoni je nejkrásnějším nádražím roku 2016. (Foto: www.nejnadrazi.cz)

Nejkrásnější nádraží Česka roku 2016 je v Mimoni na Českolipsku. Historická budova z pálených cihel z roku 1900, která byla před osmi lety opravena, zabodovala v 10. ročníku soutěže o NEJ nádraží.

Zajímavostí je, že městem vlaky vůbec projíždět nemusely. Když se stavěla Ústecko-teplická dráha, chtěli její akcionáři ušetřit a trasu zkrátit od Zákup k Brništi a pětikilometrový »oblouk« k Mimoni vynechat.

„Jenže hrabě Hartig, místní měšťané, průmyslníci i starosta tak dlouho lobbovali ve Vídni, až zřízení nádraží prosadili,“ říká znalec místní historie Jiří Šťastný. Jednání ale byla tak dlouhá, že budova původně plánovaná pro město byla postavena v sousedním Jablonném v Podještědí. V Mimoni byla nakonec vystavěna sice obdobná, ale mnohem menší.

Mají výtah na pivo
Mimoňská »nádražka« se pyšní výtahem na pivo. Aby servírka nemusela nosit půllitry nahoru na galerii, vyrobili ruční vrátek. Vejdou se na něj čtyři velká piva. Proto také nádraží v soutěži podpořil obrázkem s Rudou Pivrncem i kreslíř Petr Urban (56).

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.