Špatně informovaný Zeman: Pálí ostrými! Ale vedle... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Špatně informovaný Zeman: Pálí ostrými! Ale vedle...

Miloš Zeman
Miloš Zeman (Foto ara)

Další kapitolu své nové knihy „Jak jsem se mýlil na Hradě“ dopsal tento týden prezident Miloš Zeman (72). A je to strhující čtení. Vystupuje v ní americký velvyslanec, ňafající prezidentův „ratlík obranář“ a jedna lež, jež tentokrát měla předpisově krátké nohy.

Středa 9. listopadu

Milý Donalde, stěžuju si...
Donald Trump vyhrává prezidentské volby v USA a prezident Zeman svolává tiskovku, aby sdělil národu, jak je přešťasten, a zve Trumpa do Česka. Ohřeje si ale polívčičku. Nemilovaný americký ambasador Andrew Schapiro, který ho rozčílil radami, že by neměl jet na oslavy do Moskvy, se podle něj „jako téměř jediný z velvyslanců ani nezúčastnil státního svátku 28. října na Pražském hradě.“

Kouzelník ambasador
Už pár minut po prezidentově obvinění, vydává americká ambasáda prohlášení, že Schapiro při udělování vyznamenání ve Vladislavském sále byl. „Pan velvyslanec byl v tom případě během slavnostních okamžiků 28. října na Hradě neviditelný,“ prohlašuje pro ČTK mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček. A dodává: „Klíčové je, že pan prezident nyní věří v posun od ne zcela profesionálních postojů současného velvyslance.“


Viditelné fotky
Objevují se první fotky, které dokazují, že velvyslanec Schapiro skutečně sedí mezi hosty při udílení vyznamenání. Vidět je na nich docela dobře.

Čtvrtek 10. listopadu

Svědci z místa činu
Schapira se zastane německý velvyslanec v Česku Arndt von Loringhoven, který na Twitteru potvrdil, že Schapiro na Hradě seděl vedle něj. Na otázku, zda prezident neuvažuje o omluvě, jeho mluvčí jen opakuje: „V tom případě byl pan Schapiro neviditelný a zmatený.“

Krásný dárek
Když už je nad slunce jasnější, že prezident šlápl vedle, Ovčáček si ještě přisazuje: „Krásným dárkem k mým lednovým narozeninám bude odchod nediplomata. Bude to významné posílení našich historicky pevných vztahů s naším spojencem, s USA,“ píše si na Twitter.

Omluvte se!
Ke kritice prezidenta a jeho mluvčího se přidávají i politici. Předseda Sněmovny Jan Hamáček (ČSSD) vyzývá prezidenta Zemana k omluvě. A totéž chce i ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL). A co na to Ovčáček? „Netřeba se omlouvat neviditelnému,“ odpoví. Jurečku to uvede v úžas: „Kam až může klesnout mluvčí prezidenta. Kde je férovost, schopnost přiznat chybu a omluvit se? Místo toho tak trapný výrok.“

Najdi Schapira
A lid na internetu se zatím baví hrou Kde je Schapiro? Nápověda: vpravo dole.

Pátek 11. listopadu

Jen když má něco udělat
Brzo ráno s nevšedním humorem reaguje na Twitteru i manželka amerického velvyslance Tamar Newbergerová. „Někteří lidé se mě ptají, jestli se můj manžel dokáže udělat neviditelným. Ano – ale jen když má doma něco udělat,“ napsala. A její muž hned kajícně přiznává: „To je pravda.“

Omluva neomluva
Konečně přichází prohlášení Hradu. A přesto, že je účast velvyslance na Hradě prokázána fotkami a svědectvím, prezident se omluvil podivnou neomluvou. „Tuto informaci prezident republiky obdržel od Protokolu prezidentské kanceláře. Pokud by tato informace nebyla správná, prezident republiky se samozřejmě omlouvá panu velvyslanci.“

Pozdě, ale přece
Náhle si vzpomněl i ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) a statečně potvrdil Schapirovo alibi. „Shodou okolností si to pamatuji, protože jsme se zdravili a prohodili jsme pár slov. Já jsem živý svědek toho, že tam opravdu byl,“ řekl novinářům.

Pryč z ovčácké země
Shapiro má ale asi už jiné starosti, například s balením. Téměř jistě s nástupem prezidenta Trumpa v Česku končí. A zřejmě docela rád opustí zemi, kde ani fotky jako důkaz nestačí a pravda je jako ovce docela malým ovčáčkem naháněna tam, kde se to hodí. A kdo za něj přijde, zřejmě mohutně vítán? Mohla by to být podle šeptandy kuloárů Trumpova půvabná dcera Ivanka (34), která má k zemi své babičky a dědečka vřelý vztah.

Detektor lži?
„Pokud by tato informace nebyla správná? Přítomnost Schapira v sále potvrdili dva svědci i fotky. Možná by si i na Hradě měli pořídit detektor lži, aby věděli, kdy jsou politicky nekorektní, kdy neříkají pravdu a kdy prostě jen lžou. Ušetřili by si tím veřejnou potupu.“
Petr Holec, komentátor týdeníku Euro

Nejznámější Zemanovy omyly

Hitler je gentleman – údajný článek od Ferdinanda Peroutky s tímto názvem se stále hledá, soud už nařídil omluvu, Nejvyšší soud teď bude řešit dovolání Hradu.

Hůlka má zpívat ve vídeňské opeře – tak Zeman odůvodňoval zpěvákovy kvality, za něž mu dal státní vyznamenání. Opera o tom nic neví, podle manažerky se prý jednalo jen o jakémsi koncertu ve Vídni.

Macek je tunelář – za výrok, že někdejší místopředseda ODS Miroslav Macek vytuneloval Knižní velkoobchod nařídil v roce 2000 soud omluvu.

Zieleniec se propagoval za státní peníze – za toto nařčení vůči ministru zahraničí se musel po soudním verdiktu v roce 2000 omluvit.

Nechtěli ho ani komunisté – výrok pronesený o poslanci Jozefu Wagnerovi vyloučeném z ČSSD, soud shledal hodným omluvy v roce 1998.

Nevzdělaný poslanec Milan Hruška – za výrok, že tento pozdější policejní ředitel v Náchodě „s jistými obtížemi absolvoval sedm tříd základní školy“ zaplatil soudně nařízenou pokutu v roce 1994.

Novináře Ivana Brezinu uplatili – z nařízení soudu se musel za výrok o údajné korupci kvůli dostavbě Temelína ještě jako premiér v roce 2007 omluvit.

Přečtěte si
ararat
17. 11. 2016 • 09:31

NĚCO PRO TY CO CHVÁLÍ BOLŠEVIKA ZEMANA,CO JE TO NA HRADĚ ZA SQVADRA. KDO TAM SEDÍ ZA LIDI. +++++++++++++++ Jiří Ovčáček se nejvíce proslavil jako tiskový mluvčí Hradu, což je pozice, na níž pracuje od prosince 2013. Ovčáček je svého druhu mediální "celebrita", protože jeho komentáře mající za úkol "vysvětlit" nejrůznější (občas nevhodné a nepatřičné) výroky prezidenta působí občas bizarně až zábavně (např. Ovčáčkova snaha o hledání článku Ferdinanda Peroutky, který nikdy neexistoval, avšak Ovčáček a Zeman tvrdí opak, aby nemuseli přiznat Zemanův omyl či dokonce záměrnou lež). Proto bývá Ovčáček v internetových diskusích často označován různými nelichotivými přezdívkami, které poukazují na jeho silně loajální vztah k Zemanovi. Ovčáček nedostudoval andragogiku na FF UK a jako novinář se poprvé uplatnil v komunistických Haló novinách. Dnes se k počátkům své žurnalistické kariéry vyjadřuje značně vyhýbavě. Z Haló novin přešel do bulvárního deníku Blesk a následně pracoval pro ČSSD jako vedoucí oddělení PR a marketingu. Tehdejší předseda strany Jiří Paroubek ho však odvolal. Dalším Ovčáčkovým působištěm byl spíše levicově zaměřený deník Právo. V květnu 2014 se Ovčáček navíc stal ředitelem tiskového odboru prezidentské kanceláře a zdá se, že prezident Zeman je s ním nanejvýš spokojený. Jiří Ovčáček se nejvíce proslavil jako tiskový mluvčí Hradu, což je pozice, na níž pracuje od prosince 2013. Ovčáček je svého druhu mediální "celebrita", protože jeho komentáře mající za úkol "vysvětlit" nejrůznější (občas nevhodné a nepatřičné) výroky prezidenta působí občas bizarně až zábavně (např. Ovčáčkova snaha o hledání článku Ferdinanda Peroutky, který nikdy neexistoval, avšak Ovčáček a Zeman tvrdí opak, aby nemuseli přiznat Zemanův omyl či dokonce záměrnou lež). Proto bývá Ovčáček v internetových diskusích často označován různými nelichotivými přezdívkami, které poukazují na jeho silně loajální vztah k Zemanovi. Ovčáček nedostudoval andragogiku na FF UK a jako novinář se popr

ararat
16. 11. 2016 • 15:03

blázne z Bohnic ty ***í hlavo,tady to máš když to neumíš ani vygooglovat +++++++++++++++++++++++++++++ Silný marxistický vliv ilustruje i skutečnost, že v Šanghaji byla roku 1921 založena Komunistická strana Číny. Když se v dubnu 1927 šanghajští dělníci pod komunistickým vedením pokusili ovládnout město, byli zmasakrováni Čankajškem za pomoci Zeleného gangu; bez řádného soudu bylo tehdy popraveno na 5 000 lidí.

ararat
16. 11. 2016 • 09:07

zalez ty blázne z Bohnic,nebudu se s tebou hádat o Číně,jsi prdlá na mozek a z bláznem se bavit je zbytečné.Jak já komunikuji z bláznem č.2 Ponistovou není tvoje věc vezmi pilulku a běž odpočívat magore Že tě to ale sere že jsem uklízečka co umí vydělat 60 litrů potažmo tisíc,glgoňu a ta částka je v čistým,no nemohu za to že jsi takový balík neviděla nikdy ani z rychlíku Nepotřebuji oslňit,pražák jsou lenivý debilci a jste stát ve státě a každý nepražák ví kolik je u vás draho,běž do ***e s těmi tvými kvaky.Co mám nebo nemám ty se můžeš jenom domnívat a zuřit,že ty žiješ jako socka,tak to je.Prostě jsi nepřesvědčíla a jenom závidíš že ty nemáš ani jako pražák socko,plesnivá.

-bello-
15. 11. 2016 • 22:36

ararat zalez, otravuješ tady s volovinama furt ty ! jsi naprostá blbka, to žes tady vytáhla komunisty v Číně neznamená, že Čína není kapitalistická země. Vygoogluj si to a podívej se i na Šanghaj. Dyť ty vůbec nevíš o čem to v Číně a s Čínou je ! Jak ty komunikuješ s Ponistovou, no to je úroveň . Za prvé, nikdy bychom doma neřekli litrů místo tisíců. Za druhé 60 tis. hrubého není nijak moc, Pražáka tímhle neoslníš.Za třetí jako uklízečka ani tohle nemáš.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.