Na Česko se sype sníh ...a padat bude až do...! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Na Česko se sype sníh ...a padat bude až do...!

Vytáhněte boby, začínají sněhové radovánky.
Vytáhněte boby, začínají sněhové radovánky. (Foto čtenáře Aha!, ČTK)

Je to tady! Českou republiku zasypou sněhové vločky a sněžit bude úplně všude. Jenom během dneška napadne v nížinách šest a na horách deset centimetrů.

„Může za to studená fronta, která k nám přichází z Německa. Tam už způsobila doslova sněhový kolaps, zejména na severu země,“ řekla Aha! meteoroložka Dagmar Honsová.

Sněžit bude hlavně na Karlovarsku, Ústecku, Českomoravské vrchovině a na Šumavě. Ráno a dopoledne bude padat hlavně v nížinách, odpoledne se sněžení přesune na Moravu a do Slezska. „Tento ráz počasí potrvá až do neděle, takže sv. Martin tentokrát přijede na bílém koni. Naposledy to bylo v roce 2008,“ dodala Honsová.

Zatímco na horách už sníh patrně vydrží, v nížinách se příští týden dočkáme ještě oteplení. Ve středu a ve čtvrtek vyšplhá rtuť teploměru až k 9 °C.

8. listopadu 2016
: Poslední houbový záchvěv
Tři vrchovaté koše hřibů a ještě plnou tašku přinesl Jiří Vrajík s rodinou z lesa na Plzeňsku. Neváhal a houbovou úrodou se pochlubil čtenářům Aha! Není divu. Houbařská sezona už podle meteorologů prý letos definitivně končí.

9. listopadu 2016: Na lyže o víkendu
Na vrcholu Černé hory v Krkonoších v sobotu začne lyžařská sezona. Lyžaři mají mít k dispozici zhruba 300 metrů dlouhý úsek sjezdovky Anděl (na snímku), na kterém by mělo ležet kolem 30 cm především technického sněhu.

Přemrzlé hřiby nebrat: Způsobují rakovinu! 
Jakmile začne sněžit a teploty klesnou pod nulu, odborníci před sbíráním hub důrazně varují. „Většina druhů, například hřibovité, rozhodně nebrat! Mrazem v nich pukají buňky a tvoří se vysoce jedovaté mikrotoxiny, které způsobují rakovinu,“ vysvětluje mykolog Jiří Baier. Ti, co se v houbách vyznají, ale vědí, že i v mrazech se některé houby dají jíst. „Je to třeba hlíva ústřičná, pomrazka nebo penízovka sametonohá. Ta začíná růst až tehdy, když začne mrznout,“ dodal Baier.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.