Chorvat nechal bouchnout vilu kvůli pojistce, přišla smrt! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Chorvat nechal bouchnout vilu kvůli pojistce, přišla smrt!

Goran B. před ostravským soudem.
Goran B. před ostravským soudem. (Foto ČTK, HZS, ara)

Chtěl se napakovat, tak vymyslel děsivý plán: pojistil si vilu na 63 milionů, pak najal chlapy, kteří dům měli vyhodit do vzduchu. Jenže záměr selhal. Výbuch proběhl nekontrolovaně a »střelmistři« zůstali pod troskami. Nyní stojí majitel, Chorvat Goran B. (54) žijící v Česku, před soudem. Hrozí mu 10 let vězení.

Luxusní vilu v Šenově u Nového Jičína koupil podnikatel Goran B., který se zabýval výrobou dortů a provozováním výherních automatů, v roce 1992 za 3,5 milionu korun a od té doby ji rekonstruoval. „Investoval jsem do ní víc než 20 milionů korun,“ řekl včera před soudem. V čtyřpodlažním domě žil až do rozvodu v roce 2013 s manželkou, dětmi a tetou. A tehdy zřejmě začaly jeho problémy.

V roce 2014 podle obžaloby podnikatel kontaktoval své dva krajany Branka K. (†50) a Branka M. (†51), kteří měli z armády zkušenosti s výbušninami. S nimi se měl domluvit, že nemovitost poškodí výbuchem a on bude po pojišťovně požadovat vyplacení škody. Při inscenaci výbuchu se ale něco zvrtlo. Trhavina explodovala v okamžiku, kdy oba muži byli ještě ve sklepě.

První výbuch podle závěrů soudního znalce iniciovaly rozbušky. Při něm se poškodily propanbutanové lahve,“ řekl žalobce s tím, že unikající plyn explodoval vzápětí. Druhá tlaková vlna zničila stěny několika sklepních místností a zřícené stropy pohřbily oba Chorvaty.

O tom, že v domě někdo byl, ale Goran B. mlčel. Neřekl to ani záchranářům, kteří dorazili na místo. Těla jeho »kámošů« se našla až po čtyřech měsících, když jejich zmizení nahlásili chorvatští policisté.

„Došlo k neštěstí. Já s tím ale nemám nic společného. Obžaloba je postavena na nepravdivých věcech,“ hájí se podnikatel.


Pojišťovna nic nevyplatila
Výbuch otřásl vilou v Šenově u Nového Jičína 10. ledna 2015. Goran B. byl v okamžiku výbuchu prý venku, seděl v autě a psal si zprávy s dcerou. Po explozi kontaktoval pojišťovnu. Požádal o uhrazení škody, která byla odhadnuta na devět milionů korun. Pojišťovna kvůli podezřelým okolnostem peníze nevyplatila.

Víte, že...
...vilu si nechal postavit kloboučnický továrník Anton Peschel na konci 19. století?
...po komunistickém převratu sloužila jako mateřská školka?



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.