Dnes je Den rentgenových paprsků: Jak moc škodí rentgen! A co CT vyšetření? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Dnes je Den rentgenových paprsků: Jak moc škodí rentgen! A co CT vyšetření?

Rentgen. Pomáhá, nebo spíše škodí?
Rentgen. Pomáhá, nebo spíše škodí? (Foto ara)

Rentgenové záření bylo objeveno 8. listopadu 1895 a vyvolalo ihned po svém zveřejnění senzaci jak mezi laiky, tak mezi odborníky. Jeho objevitel, Wilhelm Conrad Röntgen, nazval své nově objevené paprsky prostým »X«.

Radiační záření na lidský organismus v malých dávkách působí každý den. Mohou se vyskytnout situace, kdy jsme vystaveni mnohem vyšším dávkám záření, než je běžné. Nejnebezpečnější jsou samozřejmě jaderné havárie (1986 Černobyl na Ukrajině, 2011 Fukušima v Japonsku).

Co je to rentgenová dávka
Dávka je veličinou popisující množství záření absorbované v tkáni po podání radioaktivní látky. Jednotkou dávky Sv (sievert, případně milisievert mSv).

Odbornice: Rizika jsou malá
„Lékařské ozáření znamená používání rentgenů pro diagnostické účely v medicíně. Pro každé vyšetření i každého pacienta je stanovený přesný limit ozáření,“ vysvětluje MUDr. Lívia Večeřová MBA, vedoucí lékař Mamografického centra Nemocnice na Bulovce a dodává: „Ionizující záření se v těle nekumuluje, nicméně rizika z jednotlivých ozáření se sčítají. Ale rizika spojená se standardními vyšetřeními jsou velmi malá.“

Mamograf
Mamografie používá měkké záření, které neproniká do hloubky. „Hodnota efektivní dávky je při preventivním vyšetření prsů 0,1 mSv (100 mikro SV), která odpovídá době 15 dnů ozáření z přírodních zdrojů. Tato dávka není nebezpečná, resp. představuje minimální riziko, a to i v případě opakovaných vyšetření,“ říká MUDr. Večeřová.  Podle lékařky je nutné upozornit na to, že potenciální riziko vyplývající z rentgenových vyšetření je nesrovnatelně nižší než jiná rizika, kterým jsme vystaveni v běžném životě každý den.

Přečtěte si
-bello-
8. 11. 2016 • 10:25

CT, nebo PET v článku chybí Navíc je rozdíl mezi vyšetřením měkkých tkání anebo kostí. Ach jo, dyť tohle je nějaký kus článku o prevenci karcinomu prsu zamíchaný pod informaci o RTG záření. v AHA jste zase blbě vygooglovali a hlavně poskládali dohromady!

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.