Výstava ukazuje odívání za totáče: Když se nosil tesil! Frčely i zvonáče a silon | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Výstava ukazuje odívání za totáče: Když se nosil tesil! Frčely i zvonáče a silon

Důchodky, které se objevily v 70. letech, jsou oblíbené dodnes, pouze jsou modernější. Klasikou však byly zipy vepředu, ne ze strany.
Důchodky, které se objevily v 70. letech, jsou oblíbené dodnes, pouze jsou modernější. Klasikou však byly zipy vepředu, ne ze strany. (Foto Aha! – Jitka Pecharová)

Umírněná až nudná? Bez nápadu? Opravdu taková byla móda před sametovou revolucí, od níž za pár dní uběhne už 27 let? Ne, ve své době se prostě takové šaty nosily. Jaké oděvy, materiály a styly v socialismu frčely, ukazuje v těchto dnech muzeum v Hořicích na Jičínsku.

Výstava ukazuje průřez socialistickým odíváním od 50. až do 80. let minulého století prakticky na všech druzích oděvů – košilích, svetrech, šatech pro běžné nošení, do společnosti i na svatbu, sukních, botách, a dokonce i ponožkách, nočním a spodním prádle.

Zvláštní kapitolou je koutek s nastíněním vývoje sportovního oblečení a zimní módy.

Tady neplatí, pozor nesahat!
Většinu modelů na výstavě poskytli lidé, kteří je vytáhli doma ze svých šatníků. Někteří k nim přidali i dobové fotografie, které ukazují, jak vystavený svršek přímo na nich nebo jejich příbuzném tehdy vypadal. Mnohé oděvy si mohou návštěvníci expozice i vyzkoušet.


50. léta: Hlavní je praktičnost
V módě a stylu odívání v 50. letech byl prosazován praktický hospodárný a věcný typ oblečení. Lidé klidně vyšli i do společnosti v teplákách. Ženy nosily dlouhé sukně a barevné punčocháče.

60. léta: Doba zkracování, nástup zvonáčů
V 60. létech oblečení působilo jednoduše, a tak frčely výraznější doplňky. Také se začaly objevovat široké zvonové kalhoty a móda ovlivněná hnutím hippie. Oděvní průmysl začala ovládat umělá vlákna jako silon, tesil, dederon a také šusťák.

70. léta: Unisex móda
Odívání po roce 1970 se vyznačovalo tím, že stíralo rozdíly mezi ženskou a mužskou módou. Pokračovala obliba stylu hippie, objevila se etno a safari móda – typické oděvy z Afriky a Indie, westernový styl a punková móda z lesklé kůže či saténu s cvočky. Lidé toužili po džínovině, ale ta pravá byla k sehnání jedině v Tuzexu. Proto se vyráběly různé napodobeniny.

80. léta: Touha po odlišení
V 80. letech lidé kombinovali oděvy se snahou být odlišnými a zajímavými. Frčel punk, disko styl, vycpávky v ramenou, tzv. mrkváče, plísňáky, turecké kalhoty a krátké široké sukně. Populární byly plastové šperky, široké pásky, bílé ponožky. A zvířecí vzory, klidně i na slipech. Módu ovlivnila hudební skupina Depeche Mode. Ti, kteří nosili černou, byli »depešáci«, za »somráky« byli označováni vlasáči v džínovém volném oděvu, keckách a somračkami (hnědými taškami na plynové masky) přes rameno.

Kde? Štorchova síň, Městské muzeum Hořice
Kdy? do 22. prosince, úterý až pátek 9:00 až 12:00, 13:00 až 16:00
Vstupné: 30 Kč dospělí, 15 Kč studenti a senioři



Přečtěte si
2alsata
16. 12. 2016 • 22:32

Proč "za totáče"? V sousedních zemích Rakousku, Německu, Holandsku a pod. se oblékali naprosto podobně.

ppadys13
17. 11. 2016 • 13:22

zlatá 60. a 70. léta,bylo daleko líp,jak dnes a v dnešní zkurvené době bych už vážně nechtěl být mladý.

antonuis.j
9. 11. 2016 • 10:00

Jo, depešáci, somráci neboli metaláci, a v mrkváčích s patkou a barevných košilích byli tzv, veksláci Bezstarostné dětství.

rita20
8. 11. 2016 • 09:28

Jj, to byly krásné časy, hlavně zlatá 80. léta! A móda se stejně opakuje, jen ty materiály jsou lepší.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.