Našli letoun z války - Kosti pilota pohřbí! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Našli letoun z války - Kosti pilota pohřbí!

Trosky letounu byly ukryté tři metry pod zemí. Historik Ivo Koukola u nalezené části stíhačky, ve které zahynul mladý poručík Kiggins (na fotografii).
Trosky letounu byly ukryté tři metry pod zemí. Historik Ivo Koukola u nalezené části stíhačky, ve které zahynul mladý poručík Kiggins (na fotografii).

BRNO – Přes šedesát let ležely části sestřelené americké stíhačky P-51 Mustang tři metry pod zemí na poli u Brna. Vojenští historikové teď stroj po dlouhém pátrání vyzvedli, našli i kosterní pozůstatky pilota (†21).


Pracovníci brněnského muzea nalezli trosky amerického stíhacího letounu poblíž městské části Brno-Slatina. „Při terénním archeologickém průzkumu jsme našli například části motoru nebo azbestovou síťku z chladiče, a také kosterní pozůstatky pilota - poručíka Williama L. Kigginse,“ řekl Aha! historik Jan Břečka.

Kiggins (†21) měl s kolegy 11. října 1944 zaútočit na německá nepřátelská letiště a železniční dopravu na Moravě. Dostal se tak až nad nádraží ve Slatině, kde zapálil vagon s benzinem a společně s letkou vyřadil z provozu jednu lokomotivu. Pilotům se také podařilo sestřelit devět německých letounů a poškodili sedm dalších těžce a dvanáct lehce. O život tehdy přišlo šest lidí, dvacet dva utrpělo zranění, střelbou obou bojujících stran byly také poškozeny obytné domy v Židenicích.

Kigginsův stroj ale při této akci zasáhlo protiletadlové dělostřelectvo. Pilot neměl nejmenší šanci se zachránit a stal se tak jediným padlým Američanem na území Brna. Tělo mladého letce bylo nalezeno na místě neštěstí po válce 18. září 1946 a poté bylo na přání rodiny uloženo na hřbitově v americkém státě Ohio. Kliknutím zvětšete„My jsme ale při výzkumu nalezli další kosterní pozůstatky poručíka Kigginse. Kliknutím zvětšeteChtěli bychom je předat prostřednictvím americké ambasády jeho rodině u příležitosti chystaného pietního aktu připomínajícího jeho smrt,“ říká brněnský historik Robert Kupsa.

Části letounu přezdívaného Miss Betty budou po nakonzervování umístěny ve vitríně v hale blízkého brněnského letiště.


Autor: (sme)
Foto pro Aha! – Robert Kupsa, ČTK, Profimedia.cz

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.