Amálka (6) odvážně bojuje s cukrovkou! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Amálka (6) odvážně bojuje s cukrovkou!

Amálka s maminkou Klárou. Holčička musí do školy chodit s tímto glukometrem.
Amálka s maminkou Klárou. Holčička musí do školy chodit s tímto glukometrem. (Foto Aha – J. Poláček)

Nejedla, pořád spala, byla unavená a hodně pila. Nakonec Amálku (6) záchranka převezla do nemocnice. Lékaři zjistili, že má holčička silnou cukrovku. Jí i její rodině to změnilo celý život.

Vyšetření odhalila, že Amálka trpí takzvaným diabetem 1. typu. Tato vzácnější forma onemocnění postihuje hlavně děti. „Znamenalo to překonat strach z injekcí a krve, která se musí odebírat pro stanovení hladiny cukru v krvi až desetkrát denně. Obdivuji svoji dceru za statečnost a nadhled, s jakým k nemoci přistupuje,“ popisuje maminka Klára. Důležitá je podpora školy, do které Amálka v září nastoupila.

„Třídní učitel ochotně dohlíží na měření glykemie a na snězení svačiny. Paní vychovatelka našla odvahu každý den před obědem Amálce píchnout inzulin, protože ta to ještě sama nezvládne,“ pochválila jejich přístup maminka. Ta se ale ne vždy s takovým přístupem setkala. Například po určení diagnózy Amálku odmítli ve školce, kam předtím chodila. „Paní učitelka ji odmítla začlenit zpět do dětského kolektivu,“ popsala maminka. Její stav se zlepšil
Díky dodržování léčby se Amálčin stav výrazně zlepšil. Nyní je opět plná života. Může dělat většinu věcí jako její vrstevníci. „Diabetes je vážné onemocnění, které se zatím nedá vyléčit. Není důvod se za něj stydět nebo jej skrývat. K tomuto přístupu vedu od začátku i Amálku. O nemoci spolu mluvíme, měření glykemie z kapky krve ani píchání inzulinu neskrýváme,“ popsala maminka. Malá Amálka sama říká, že jí cukr v krvi hlídá upír, tedy glukometr.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.