Nosíte kontaktní čočky? Můžete přijít o zrak! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Nosíte kontaktní čočky? Můžete přijít o zrak!

Mbeah málem přišla kvůli kontaktní čočce o zrak.
Mbeah málem přišla kvůli kontaktní čočce o zrak. (Foto: ara)

Příběh téhle třiadvacetileté dívky je varováním pro všechny, kteří nosí kontaktní čočky. Jejich nošení vám sice uleví od nošení otravných brýlí, ale musíte dodržovat stanovená pravidla, jinak si svůj zrak můžete nenávratně poškodit, anebo dokonce oslepnout.

Studentka Meabh McHugh používala kontaktní čočky od svých šestnácti let, brýle nosit nechtěla. Jednou však udělala osudovou chybu, čočky nechala v oku 10 hodin, tedy o něco déle, než je doporučeno. Když si svůj omyl uvědomila, ve spěchu čočky vyndala a nestačila se divit.

Před vyndáváním je totiž nezvlhčila a roztrhla si část rohovky. S velmi bolestivým zraněním dorazila k lékaři, který jí naordinoval pět dní odpočinku ve tmě a antibiotika každou hodinu. V důsledku svého omylu teď nemůže čočky používat a kvůli zjizvené rohovce ani nemůže podstoupit operaci, která by její vidění zlepšila. I tak se ale jedná o příběh s dobrým koncem, kdyby Meabh váhala s návštěvou lékaře, mohla přijít nadobro o zrak.

Před kontaktními čočkami navíc oční lékaři stále varují. „Studie ukázaly, že pravděpodobnost infekce oka je pětkrát vyšší, pokud nosíte kontaktní čočky,“ uvádí britský DailyMail.

Anketa

Nosíte?
Celkem 31 hlasujících

 

 

 



Přečtěte si
-bello-
4. 11. 2016 • 23:43

Gesicht celá Kubelková

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.