17 let pro vraha z tramvaje 17: Průřez dny kolem tragédie! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

17 let pro vraha z tramvaje 17: Průřez dny kolem tragédie!

Jan Holman ukazuje, jak v tramvaji na cestující vystřelil.
Jan Holman ukazuje, jak v tramvaji na cestující vystřelil. (Foto Aha! – Zbyněk Pecák, Policejní deník)

Vražda Danuše S. (†64) v pražské tramvaji číslo 17 byla 831 dní nejzáhadnější, kterou mordparta v metropoli řešila. Jasno v ní udělal až sám vrah Jan Holman (62), přišel na policii i s orezlou vražednou zbraní a přiznal se. Včera předstoupil před soud a byl potrestán 17 lety vězení. Jak trávil dny před vraždou a co dělal hned po ní? To do detailu před soudcem popsal.

10. února 2014, pondělí
Přestože Danuše S. byla zastřelena ve čtvrtek 13. února 2014, vrahova pouť po Praze začala již o čtyři dny dříve v pondělí 10. února. Ten den přijel Holman do Prahy ze Zruče nad Sázavou, v nedalekém Poříčí nad Sázavou bydlel. Měl synovi pomoci s prací – montáží kuchyně – a vydělat si nějaké peníze. Jenže jeho potomek onemocněl a přestože mu poslal SMS, aby nejezdil, Holman do Prahy dorazil. Měl prý vybitý telefon, zprávu nedostal.

„Čekal jsem na něj. Pak přišla jeho přítelkyně paní B. Řekla mi, že syn je marod a leží u matky na Braníku. Požádal jsem paní B., jestli mohu přespat, že pojedu v úterý k doktorovi,“ popisoval dál. Tehdejší přítelkyně jeho syna ho u sebe nechala dva dny přespat. V úterý jel do nemocnice, kde strávil celý den. „Nebyla z mojí přítomnosti dvakrát nadšená, se synem byli rozhádaní. Tak jsem ve středu ráno odešel,“ řekl.

12. února 2014, středa
Celou středu a celou noc na čtvrtek prý jezdil tramvajemi po Praze. „Bylo tam teplo, já neměl peníze na cestu domů. Nevěděl jsem co si počít,“ vyprávěl před soudem.

13. února 2014, čtvrtek
 „Po desáté ráno jsem na Dvorcích (stanice tramvaje Dvorce, pozn. red.) nastoupil do tramvaje číslo 17.“ Sedl si přímo za Danuši S., která jela do Komořan navštívit matku. „Na zastávce Nádraží Braník vystoupili všichni cestující kromě té, co seděla přede mnou,“ pokračoval. Právě v té chvíli ho prý napadlo, že by ji mohl zastřelit a okrást. Starou rezavou zbraň po otci, na kterou si sám vyrobil tlumič, měl v tašce s sebou. Nabil, zamířil Danuši S. zezadu na krk, a vystřelil. „Jenom trochu škubla hlavou,“ popsal soudu.

„Já se zved, sundal jí z hlavy kabelku a vzal tašku s nákupem. Do obličeje jsem se jí nedíval,“ popsal okamžiky po vraždě a hned dodal: „Celý to bylo takový divný hnutí mysli, neumím si to vysvětlit.“ Pak z tramvaje hned v následující zastávce Černý kůň vystoupil a zamířil do Strašnic.  V parku hodil kabelku od křoví, nechal si jenom 1700 Kč v hotovosti, které tam našel. Jel do ubytovny na Novodvorské.

15. února 2014, sobota
Na ubytovně Novodvorská zůstal až do soboty. Pak odjel domů do chaty v Poříčí nad Sázavou.

24. května 2016, úterý
831 dní dokázal o hrůzném činu mlčet, po stejnou dobu po něm neúspěšně pátrala policie. Po celou dobu ho podle jeho výpovědi sžíralo černé svědomí. Pak už výčitky nevydržel a přihlásil se policistům na služebně ve Strašnicích. Uvěřili mu, když jim předal vražednou zbraň.

1. listopadu 2016, úterý
Městský soud v Praze jej odsoudil na 17 let vězení. Rozsudek není pravomocný, on i státní zástupkyně si ponechali lhůtu na rozmyšlenou.


Kdyby se otočila, žila by
Soud chtěl, aby Jan Holman přesně předvedl, jak zbraň nabil, jak ji držel a z které pozice na zátylek Danuše S. vystřelil. „Nabití trvalo asi deset vteřin. Ona na zvuky nijak nereagovala. Kdyby se na mě třeba otočila a podívala, neudělal bych to,“ dodal. Jenže seniorka zůstala klidně sedět. Vrah jí přiložil zbraň k zátylku a vystřelil.

Kál se před soudem
„Moc mě to mrzí,“ řekl Jan Holman soudu. „Bylo to takové podivné hnutí mysli, nikdy předtím jsem to nezažil. Měl jsem veliké bolesti a přestal jsem uvažovat normálně,“ dodal. Soudce tím ale neobměkčil. „Ani tíživá sociální situace, ve které se obžalovaný nacházel, nemůže být omluvou pro jeho zavženíhhodné jednání,“ řekl soudce Tomáš Durdík.
Výčitky zaháněl alkoholem
Proč se sám přihlásil na policii? Co přesně řekl soudci?
Soudce: „Vy jste sám vyhledal policii, co vás k tomu vedlo?“
Holman: „Výčitky svědomí.“
Soudce: „Za tu dobu od té události myslel jste na to? Vracelo se vám to?“
Holman: „Dnes a denně.“
Soudce: „Jak jste to řešil?“
Holman: „Začal jsem to řešit alkoholem, když jsem byl podnapilej, tak to nebylo tak intenzivní.“
Soudce: „Co se stalo, že už to tak nešlo řešit?“
Holman: „Nešlo už to tak řešit...když jsem to oznámil tak se mi ulevilo.“
Soudce: „Když jste měl výčitky, proč jste tu pistoli nosil u sebe dál?“
Holman: „Spíš z takovýho pocitu bezpečí.“
Soudce: „Co bylo s tou pistolí, když jste se šel udat?“
Holman: „Tu jsem přinesl sebou.“ Z pistole střílel podruhé
Jan Holman vraždil podle svých slov starou zbraní po otci, ze které předtím vystřelil jen jedinkrát, když si na ni vyrobil tlumič. Šlo o jednorannou pistoli bez výrobního čísla ráže 22LR, tedy o podomácku vyrobenou zbraň. Expert na zbraně Richard Jano z firmy Armyarms uvedl, že se její zhotovitel nechal inspirovat jednorannou pistolí puškaře Josefa Pavlíčka, jehož firma vyráběla zbraně ve 30. letech 20. století. Používali ji především myslivci na dostřel zvěře. „Vyrobit si takovouto zbraň zvládne i zručnější zámečník,“ uvedl Janko.

Zavražděnou našli cestující
Danuši S. našli cestující, kteří do vagonu nastoupili v zastávce Modřanská rokle. To už tramvaj projela konečnou a nastoupila na cestu zpět do centra. Řidička na konečné vůz neprošla, pouze pohledem zvenčí kontrolovala, jestli je prázdný.

„Hned jsem si všimla, že na zemi někdo leží. Hlavu měla otočenou směrem k podlaze a všude kolem ní byla krev,“ popsala jedna z cestujících. „Otočili jsme ji na záda a krev jí začala téct i z úst. Byla plná bublin. Rty měla úplně modré, bylo vidět, že už je po smrti. I tak jsme ale volali na linku 155 a podle pokynů dispečerky prováděli resuscitaci až do příjezdu sanitky,“ dodala.

Soudní lékař Alexander Pilin: Udusila se vlastní krví
Co Danuši S. vrah jediným výstřelem z pistole způsobil? „Měla poranění na krku. Bylo zjištěno, že jde o střelnou ránu, rentgenem jsme zjistili cizorodá tělesa v dutině ústní. Příčinou smrti bylo udušení z masivního vniknutí krve do dýchacího ústrojí,“ uvedl soudní lékař Alexander Pilin, který prováděl pitvu. Doba smrti podle pitvy nastala 13. února 2014 v 10:35. „Smrt se nedala odvrátit lékařským zásahem,“ dodal Pilin.

Za střízliva a v opilosti úplně jiný
Soused Jana Holmana popsal, že byl za střízliva a v opilosti úplně jiný člověk. „Když se opil, tak prohlašoval, že všechny zlikviduje a všem ukáže. Ale pak vystřízlivěl a byl na všechny hodný. Střízlivý by vraždy schopen nebyl,“ zaznělo u soudu.

„On byl takový hrdý.  Třeba týden nejedl, a když jsem mu nabízel brambory, nevzal si je. Jedl šrot po prasatech, která tam měli jeho rodiče. Jednu ženu zmlátil, když mu řekla, že je moc hubený a nesla mu jídlo,“ vysvětlil soused.

Pro rodinu 41 500 Kč
Manžel a dcera zavražděné Danuše S. žádají po jejím vrahovi 41 500 Kč. Chtějí 35 tisíc korun za pohřeb a 6500 korun za ukradené věci. Odškodné za vraždu manželky ne. „Nemajetkovou újmu nepožaduji,“ řekl včera u soudu Antonín S., peníze stejně odmítla i jeho dcera Kateřina.

Státní zástupkyně: Vzal věci za 6545 Kč
Státní zástupkyně před soudem popsala, co vše Jan Holman zavražděné vzal: „Zcizil jí kabelku v hodnotě 150 Kč, peněženku v hodnotě 50 Kč, další peněženku v hodnotě 30 Kč, mobil v hodnotě 1500 Kč, sluneční brýle, brýle, drobné věci osobní potřeby, kartu Opencard, platební kartu, osobní doklady. Vše v celkové hodnotě 6545 Kč,“ popsala u soudu státní zástupkyně.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.