Včera poprvé o státním svátku zavřely v Česku obří obchody: Supermakety suplovali Vietnamci! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Včera poprvé o státním svátku zavřely v Česku obří obchody: Supermakety suplovali Vietnamci!

Zákazníci byli rádi, že o svátku otevřel aspoň vietnamský prodejce.
Zákazníci byli rádi, že o svátku otevřel aspoň vietnamský prodejce. (Foto Aha! – Jitka Pecharová)

Na vietnamské obchodníky se mohli včera na řadě míst spolehnout nakupující. Supermakety a obchody nad 200 m² měly být totiž vesměs zavřeny. Uložil to nový zákon.

Dveře se včera netrhly například v potravinách vietnamského prodejce na královéhradeckém Moravském Předměstí, kde žije kolem 19 tisíc obyvatel. Ten totiž ve svátek suploval okolní zavřené supermarkety Albert, Billa, Tesco i maloobchod s potravinami Hruška na Benešově třídě, jenž využil zavření k penetrování plochy před vstupem do prodejny.

„Chodí hodně lidí,“ chválil si vietnamský obchodník.

„Jsem ráda, že měl otevřeno, protože jsem doma zjistila, že mi chybí mouka a budu péct, tak jsem ji sem zašla koupit. Zavření obchodů mi jinak nevadí, ale když člověk zapomene na nějakou drobnost, kterou potřebuje, tak je rád, že je aspoň někde o svátku otevřeno,“ řekla při odchodu z prodejny spokojená zákaznice Květa. Bohužel vietnamský prodejce nepotěšil ty, kteří si k němu šli pro čerstvé pečivo. To bylo rychle vyprodáno.

Vedle otevřené prodejny vietnamského obchodníka obyvatele sídliště mile překvapil i provoz prodejny masa a uzenin, protože ostatní malé prodejny okolo, kterým zákon přitom dovoloval otevřít, byly zavřené.


Obchody na nádraží nezavřely

Téměř všechny prodejny měly o státním svátku otevřeno na železničním nádraží v Hradci Králové. V provozu byla trafika, prodejny s potravinami a bufetem, a dokonce i dvě knihkupectví a obchod s oděvy. Ve svátek tu neotevřela například pizzerie. Prodavači však zvýšený počet zákazníků nezaznamenali. Šlo o běžný provoz.

Průzkum: Zavřeno nevadí 65 % lidí

Uzavření velkých obchodů o státních svátcích nevadí 65 procentům lidí. Ukázal to průzkum společnosti Median pro Radiožurnál, kterého se zúčastnilo přes tisíc respondentů:

*Změnu podporují ženy a starší lidé, kteří o svátcích nenakupují.
*Tři pětiny Čechů šly nakupovat v předstihu.
*O svátcích často nakupuje pouze 14 procent lidí.
*Možnost využívají častěji muži a mladí lidé do 29 let.
*Téměř nikdy nechodí na nákupy 48 procent lidí.
*Častý nákup o svátcích v průzkumu zaškrtlo 38 procent lidí.

Anketa: Co si myslíte o uzavření obchodů?

Jiří Dušek (65), důchodce, Karlovy Vary: „Souhlasím se zákonem. Prodavačky by si měly opravdu odpočinout, nemají to ve své práci rozhodně lehké. Myslím si ale, že by měly zavřené všechny obchody, ne jen ty velké.“

Kateřina Jechová (29), podnikatelka, Praha: „Pokud by byly obchody zavřené delší dobu než jeden den, tak by mi to vadilo, ale takhle s tím nemám problém. Normálně chodím nakupovat každý den, tak bych možná uvítala, kdyby byl otevřený alespoň nějaký hypermarket, ale dá se to zvládnout.

Petr Meliš (25), podnikatel, Praha: „Nevadí mi, že jsou obchody zavřené, je mi to vcelku jedno. Každý snad vydrží jeden den bez nákupu. Myslím, že je zbytečné, aby bylo o státních svátcích otevřeno. Prodavačky si alespoň pořádně odpočinou.“


Patrik Buřice (22), prodavač, Praha: „Nelíbí se mi, že se zákaz odvíjí od velikosti obchodu. Buď mají mít zavřeni všichni, nebo nikdo. Vadí mi, že je dnes kvůli zákazu v obchodních centrech málo lidí, a tím pádem mám menší tržby a nebudu mít prémie.“  

Iveta Boháčková (28), prodavačka, Praha: „Myslím si, že by mělo být otevřeno. Když člověk potřebuje někde rychle nakoupit, tak by měl mít tu možnost. Mně nevadí být v práci. Mám to tu ráda, akorát mě mrzí, že kvůli zákazu nepřišlo tolik zákazníků.“

Neuvěřitelná změna během pouhých 24 hodin: Parkoviště jako město duchů!

Parkoviště včera před obchodníky domy byla prázdná. Velice nezvyklé. O den dříve se místo k zaparkování hledalo jen s velkými obtížemi. Na snímcích z pražského Černého Mostu je dobře vidět, jak se zaplněná parkoviště během dne proměnila v města duchů.

Pokuta pro Alza.cz?

Internetový obchod Alza.cz porušil zákon, když na státní svátek nechal otevřenou velkou prodejnu v pražských Holešovicích, a hrozí mu pokuta až milion korun. „Inspektoři tam prokázali porušení zákona o prodejní době v maloobchodě a velkoobchodě,“ říká Jiří Fröhlich, mluvčí České obchodní inspekce. „Neporušujeme platné předpisy. Prodejna slouží k výdeji zboží a řešení reklamací,“ tvrdí místopředseda představenstva Alza.cz Tomáš Havryluk.




Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.