Přehodili výhybku pod jedoucím vlakem: Zranili 16 lidí! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Přehodili výhybku pod jedoucím vlakem: Zranili 16 lidí!

Výpravčí Ladislav V. a výhybkář Antonín Š.
Výpravčí Ladislav V. a výhybkář Antonín Š. (Foto Aha! – Zbyněk Schnapka)

Trest až osm let vězení hrozí výpravčímu Ladislavu V. (42) a výhybkáři Antonínu Š. (53). Stanuli u klatovského soudu jako viníci loňské srpnové srážky dvou vlaků na nádraží v Horažďovicích, při které bylo zraněno 16 cestujících.

Státní zástupkyně oba obžalovala z obecného ohrožení z nedbalosti. „Výpravčí Ladislav V. se nepřesvědčil o volnosti vlakové cesty a signalistovi udílel nejednoznačné příkazy. Signalista Antonín Š. přehodil výhybku bez jednoznačného pokynu výpravčího, a to dříve, než po ní celá souprava projela,“ uvedla státní zástupkyně Marcela Šímová. Kvůli tomu vykolejily poslední dva vagony rychlíku Rožmberk jedoucího ze Strakonic do Plzně a narazily do stojícího osobního vlaku.

Mezi důkazy je i záznam telefonického rozhovoru mezi výhybkářem a výpravčím. „Ale jo, jdu to přehodit, jo?“ řekl výhybkář. Výpravčí na to pronesl: „No.“

Výpravčí i signalista odmítli u soudu vypovídat.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.