Podzimní návštěva lesa v Krušných horách trochu jinak... Houby z lesa, nebo ze dna moře?
Houby s bílými bodlinkami nebo se slizkým kloboučkem někomu připomínají i mořskou potvoru. I když nevypadají zrovna dvakrát chutně, většinou se jedná o jedlé houby.
Krušnými horami se o uplynulém víkendu toulal i amatérský fotograf a zvířecí záchranář Tomáš Vladimír Smolík z Bublavy na Sokolovsku. V tamějším lese jeho objektivu neunikly houby všech různých barev a tvarů. Záběry, které pořídil, vypadaly spíš jako ze dna moře než z lesa.
„Nejsem mykolog a v houbách se nevyznám. Fotil jsem jen zajímavé a krásné věci kolem sebe,“ říká Smolík.Hřib poznáme všichni, ale i mezi těmi nepodivnějšími houbami mohou být i jedlé druhy. „Lidé by si ale měli být opravdu jisti správným určením, aby nedošlo k záměnám. Pýchavky jsou sice jedlé, ale jen ty s pevnými a tvrdými bodlinkami,“ varuje mykolog Jiří Roth. Podle jeho slov houby v lese ještě chvíli k vidění budou. Jejich růst zastaví až mrazy.
Více o podzimních houbách čtěte ZDE