Podzimní návštěva lesa v Krušných horách trochu jinak... Houby z lesa, nebo ze dna moře? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Podzimní návštěva lesa v Krušných horách trochu jinak... Houby z lesa, nebo ze dna moře?

Pýchavka obecná. Je jedlá. Konzumovat by se měla, pokud je tvrdá. Najít ji můžeme u cest jehličnatých i listnatých stromů.
Pýchavka obecná. Je jedlá. Konzumovat by se měla, pokud je tvrdá. Najít ji můžeme u cest jehličnatých i listnatých stromů. (Foto pro Aha! – Tomáš Vladimír Smolík, foto čtenáře Aha!)

Houby s bílými bodlinkami nebo se slizkým kloboučkem někomu připomínají i mořskou potvoru. I když nevypadají zrovna dvakrát chutně, většinou se jedná o jedlé houby.

Krušnými horami se o uplynulém víkendu toulal i amatérský fotograf a zvířecí záchranář Tomáš Vladimír Smolík z Bublavy na Sokolovsku. V tamějším lese jeho objektivu neunikly houby všech různých barev a tvarů. Záběry, které pořídil, vypadaly spíš jako ze dna moře než z lesa.

„Nejsem mykolog a v houbách se nevyznám. Fotil jsem jen zajímavé a krásné věci kolem sebe,“ říká Smolík.

Hřib poznáme všichni, ale i mezi těmi nepodivnějšími houbami mohou být i jedlé druhy. „Lidé by si ale měli být opravdu jisti správným určením, aby nedošlo k záměnám. Pýchavky jsou sice jedlé, ale jen ty s pevnými a tvrdými bodlinkami,“ varuje mykolog Jiří Roth. Podle jeho slov houby v lese ještě chvíli k vidění budou. Jejich růst zastaví až mrazy.

Více o podzimních houbách čtěte ZDE



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.